• Αναζήτηση

Η Μαφία κρίση δεν γνωρίζει

Ο βρετανός δημοσιογράφος Μίσα Γκλένι καταγράφει τη δομή μιας παγκόσμιας σκιώδους οικονομίας πολύ πιο δραστήριας και αποτελεσματικής από την κανονική.

Ο βρετανός δημοσιογράφος Μίσα Γκλένι καταγράφει τη δομή μιας παγκόσμιας σκιώδους οικονομίας πολύ πιο δραστήριας και αποτελεσματικής από την κανονική.

Το οργανωμένο έγκλημα είναι ιδιαίτερα αποδοτική βιομηχανία στα Βαλκάνια λόγω του ότι πολλοί απλοί άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη ξοδεύουν πολύ μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για να κοιμούνται με πόρνες, να καπνίζουν αφορολόγητα τσιγάρα, να σνιφάρουν κόκα με πενηντάευρα, να απασχολούν παράνομα αφορολόγητα εργατικά χέρια με μισθούς πείνας, να θαυμάζουν αντικείμενα από ελεφαντόδοντο και να κάθονται σε καρέκλες από ξύλο τικ ή να αγοράζουν ήπαρ και νεφρά από εξαθλιωμένους φτωχούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο». Η παραπάνω διαπίστωση μπορεί να ακούγεται κυνική, όταν όμως υποστηρίζεται από το πλήθος των στοιχείων που παραθέτει στη συνέχεια ο 51χρονος έγκριτος βρετανός δημοσιογράφος Μίσα Γκλένι, οι όποιες αμφιβολίες καταρρέουν. Η «McMafia», κατά τον τίτλο του βιβλίου του (εκδ. Πάπυρος), κατέλαβε τον κόσμο για να εξυπηρετήσει τις μικρές αδυναμίες του δυτικού πολιτισμού.

Σε ένα κοινό δίκτυο αλληλοδιαπλεκόμενων σχέσεων και συνεργασιών ο Γκλένι υποστηρίζει ότι διακινείται το 20% περίπου του παγκόσμιου ακαθάριστου εισοδήματος. Κάτι που γίνεται φανερό από τη χλιδή της διαβίωσης των κατά τόπους γκάνγκστερ και τη «νοσηρή επιδημία του πλούτου» στη Μόσχα των ολιγαρχών. Μέσα από μικρές προσωπικές ιστορίες ο Γκλένι προβάλλει τον καταμερισμό της εργασίας και την εξειδίκευση των εθνικών μαφιών. Οι βουλγαρικές «οικογένειες» ειδικεύονταν στην εμπορία κλεμμένων αυτοκινήτων, οι σερβικές στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Ο Βούλγαρος Ιλια Παβλόφ αποκτούσε διασυνδέσεις με εξέχοντες παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και ο Σέρβος Βάνια Μπόκαν είχε το «OK» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οταν οι αντίπαλες συμμορίες δυσαρεστούνταν από κάποιον κρατικό υπάλληλο ή ανακάλυπταν ότι τα συμφέροντά τους ήταν αντικρουόμενα, δρούσε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης: «Ο κόσμος παράγγελνε δολοφονίες σαν να παράγγελνε καφέ» λέει στον Γκλένι ένας σέρβος πρώην υπουργός.

Το τελικό συμπέρασμα του Γκλένι είναι ότι ο σύγχρονος υπόκοσμος είναι το αποτέλεσμα μιας αγαστής «συνεργασίας» καπιταλισμού και πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού: η απορρύθμιση (deregulation) της Δύσης δημιούργησε ένα εξαιρετικό θερμοκήπιο για να αναπτυχθούν οι σπόροι της διαφθοράς και των παράνομων δραστηριοτήτων που ευημερούσαν υπό την κρατική ανοχή στην τότε Σοβιετική Ενωση και στους δορυφόρους της. Η κατάρρευση του κομμουνισμού απελευθέρωσε δυνάμεις που οδήγησαν σε μια «ιδιωτικοποίηση» του εγκλήματος – και η παγκοσμιοποίηση ανέλαβε τα υπόλοιπα. Το βιβλίο του Μίσα Γκλένι, «McMafia», αριστεύει στην παρουσίαση μιας παγκόσμιας επιχείρησης αναδιανομής του πλούτου από τα χέρια των λίγων σε αυτά των ελάχιστων.

Δημοσιεύτηκε στο BHMAMEN, τεύχος 38, Μάιος 2009

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk