Επιτέλους, θα απαλλαγούμε από τις θορυβώδεις εξατμίσεις των τεντιμπόηδων.

Στο υπουργείο Μεταφορών αποφάσισαν να βάλουν μια τάξη στα δίκυκλα θεσπίζοντας μοτο-ΚΤΕΟ. Μην πάει ο νους σας στο πονηρό, ότι πολλαπλασίασαν τον αριθμό μοτοσικλετών επί 20 ευρώ, που θα είναι το παράβολο. Αν σκέπτονταν έτσι στην κυβέρνηση, θα υποχρέωναν σε έλεγχο όλα τα κυκλοφορούντα, και μάλιστα σε ετήσια βάση. Επειδή όμως δεν πρόκειται για εισπρακτικό μέτρο αλλά για γνήσια αγωνία για την ασφάλεια των οδηγών, θα εφαρμοστεί αρχικά σε όσα έχουν γράψει στο κοντέρ μία τετραετία. Αν πάντως έκανε έναν πρόχειρο υπολογισμό ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, έβγαλε ένα ποσό pas mal du tout. Τον Οκτώβριο, που θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι, θα μαζευτούν μάνι μάνι 15 με 20 εκατομμυριάκια. Εύκολα, γρήγορα, καθαρά λεφτά- προπάντων ζεστά. Και δεν μιλάμε για εγχείρηση στον εγκέφαλο: μια ματιά στα λάστιχα, στα φρένα, στις αναρτήσεις, στα φώτα και στην εξάτμιση. Τα βασικά- τόσα όμως που να πρέπει ο οδηγός να χάσει ένα πρωινό από τη δουλειά του για να μπει στην ουρά. Παρεκτός αν επιλέξει τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, που, μεταξύ μας, δεν είναι ακριβά και μπροστά στα δημόσια είναι μπουτίκ.

Τα μηχανάκια που δέχονται προσκλητήριο είναι περισσότερα από 750.000, λιγότερα από 1 εκατομμύριο. Στην πρώτη γραμμή για την ιερά μηχανολογική εξέταση μπαίνουν τα επαγγελματικά. Θα πρέπει λοιπόν να παρουσιαστούν οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν ότι κατέχουν δίκυκλα για διανομές. Ας μην κρίνουμε από το πλήθος των μηχανών στον δρόμο: τα επαγγελματικά είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που φαίνονται ως τέτοια. Ξεφυλλίζοντας αγγελίες ευρέσεως εργασίας, καταλαβαίνουμε: «ζητείται νέος με μηχανάκι». Οταν σημειώνουν «με» εννοούν με το δικό του, όχι ως οδηγός. Από τις 75.000 άτομα που δουλεύουν ντιλίβερι, η πλειονότητα χρησιμοποιεί ιδιόκτητο τροχοφόρο. Ετσι τα περισσότερα από τα μηχανάκια, που κυκλοφορούν όλη την ημέρα και είναι τριπλάσια από τα ταξί, πιθανότατα να μην περάσουν από έλεγχο, καθώς δεν θα έχουν την παλαιότητα. Οσα πάντως ανήκουν σε εταιρείες θα περνούν μοτο-ΚΤΕΟ κάθε εξάμηνο. Για τα «rent a bike» προβλέπεται έλεγχος κάθε χρόνο. Οσον αφορά τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα, η Κάρτα Τεχνικού Ελέγχου Δι κύκλων θα εκδίδεται αμέσως με την εισαγωγή τους στη χώρα και θα ανανεώνεται επίσης κάθε δύο χρόνια.

Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει τους ελέγχους. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μεταφορών:

«Θέτουμε τις προδιαγραφές ώστε οι ιδιώτες επενδυτές αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να έχουν πλέον ανοιχτό πεδίο για την κατασκευή μονάδων που θα συμβάλλουν σημαντικά τόσο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Σαν να λέει «πελατεία εγγυημένη». Αμ δε. Κρίνουμε από τα αυτοκίνητα. Τέσσερις εταιρείες ιδιωτικών ΚΤΕΟ (J&Ρ-Αβαξ, Ηνίοχος, Car Control και Αutotest) έκαναν μια καταγγελία. Επειδή είναι πολυσέλιδη, θα σας πούμε μόνο τούτο: το 2008 στην Αττική το 65% των αυτοκινήτων δεν πέρασε ούτε απέξω από το συνεργείο ελέγχου. Αυτό αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο αμάξια. Ομοίως στη Θεσσαλονίκη απείχε της διαδικασίας το 40% των ιδιοκτητών. Λένε οι κτεοκτήτες δηλαδή ότι, αφού τους έριξε η κυβέρνηση το δόλωμα, ότι δήθεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος, μετά άφησαν τα πράγματα στη μοίρα τους. Ενώ λοιπόν υπάρχει πρόστιμο για τις σακαράκες, η Τροχαία δεν αναζητεί τους αμελείς. Τα 65 ιδιωτικά ΚΤΕΟ της επικράτειας εφέτος υπολειτουργούν. Τώρα με τα μηχανάκια όλο και κάποιος παραπάνω πελάτης θα εμφανιστεί. Ας έρθουμε όμως στην ουσία, πέρα από τους επιχειρηματίες και την υποψία ότι ο κ. Στυλιανίδης βρήκε τρόπο να πάρει ένα ακόμη εικοσάευρω από την τσέπη των δικυκλιστών. Θα νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στον δρόμο αν ξέρουμε ότι κάποια από τα μηχανάκια πέρασαν μοτο-ΚΤΕΟ; Μάλλον όχι. Και τούτο διότι η υπαιτιότητα στα τροχαία αναδεικνύει άλλα ζητήματα. Στις περισσότερες από τις μισές συγκρούσεις δικύκλων φταίει οδηγός αυτοκινήτου που παραβιάζει stop ή φανάρι. Σε ποσοστό 28% φταίει η συμπεριφορά του μηχανόβιου και σε 10% φταίνε οι δύο οδηγοί. Οι αριθμοί δεν επιρρίπτουν ευθύνες ούτε στα φθαρμένα λάστιχα ούτε στα αρρύθμιστα φρένα. Μήπως λοιπόν αντί για ΚΤΕΟ θα πρέπει να περνούν από έλεγχο οι οδηγοί, για να διαπιστωθεί αν έχουν σώας τας φρένας; Ολοι αυτοί οι τύποι που γκαζώνουν πάνω στο πεζοδρόμιο έχουν πρόβλημα στο μυαλό, όχι στο καρμπιρατέρ.