Ομόλογα, Γερμανός, Βατοπαίδι, ακτοπλοΐα, Siemens, ΜΑΝ, προμήθειες, συμβάσεις και ένας Θεός ξέρει πόσες άλλες όζουσες υποθέσεις παραμένουν αδιερεύνητες αλλά ενεργές και αρκούντως υπονομευτικές ενός αιχμαλωτισμένου και εξαντλημένου πολιτικού συστήματος, που δείχνει να χάνει και τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας.

Τα σκάνδαλα, υπαρκτά ή μη, καταδιώκουν την πολιτική και εξουθενώνουν τα πρόσωπα.

Συνδυαζόμενα μάλιστα με τους αλλεπάλληλους κύκλους αδράνειας, αναβολών και αναποτελεσματικότητας, διαμορφώνουν εκρηκτικό μείγμα, απολύτως διαβρωτικό για το πολιτικό σύστημα.

Εξαιτίας αυτών των συνθηκών οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στις παρούσες συνθήκες είναι εξ αρχής υπονομευμένες.

Ακόμη και όταν διαμορφώνουν πεδία προσδοκιών, δεν δύνανται να τα υπερασπίσουν, ακριβώς λόγω της διαβρωτικής επίδρασης των οικονομικών σκανδάλων, παλαιών ή νέων, αλλά και της αδυναμίας βελτίωσης της ζωής των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία, που πριν από πέντε χρόνια ήλθε στην εξουσία μεταφέροντας κύματα μηνυμάτων και πλεονεκτημάτων, βρέθηκε γρήγορα εκτεθειμένη και υπονομευμένη. Απώλεσε τάχιστα την έξωθεν καλή μαρτυρία και μαζί έχασε όλο εκείνο το κύμα προσδοκιών που μετέφερε για ανάπτυξη και προκοπή.

Τώρα, εξαιτίας των βαρών του παρελθόντος, υπονομεύεται εξ αρχής και ο διεκδικητής.

Το επερχόμενο ΠαΣοΚ αντιμετωπίζει κάθε τόσο υποθέσεις της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου.

Εκεί που πάει να ανυψωθεί, υποχρεώνεται σε βυθίσεις, αναγκάζεται σε άνισες αεράμυνες και αμήχανες απολογίες.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, πρώτα το «μαρτύριο» Παυλίδη για τη Νέα Δημοκρατία και τώρα το «μυστήριο» Βερελή, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνουν το πανταχόθεν ορατό πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Εδώ και χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει διαμορφώσει στερεότυπα για την ηθική τής πολιτικής και των πολιτικών.

Αντιμετωπίζει με δυσπιστία τα κόμματα και με καχυποψία τα πρόσωπα.

Ολοι έχουν γνώση των αισθημάτων του ελληνικού λαού, αλλά παριστάνουν τα παγώνια.

Ωσπου βγαίνουν οι σκελετοί από τις ντουλάπες και αρχίζει αυτός ο ιδιότυπος χορός του Ζαλόγγου, που δεν ξέρουμε πόσους θα πάρει μαζί του.

Με τη διαφορά ότι όλα αυτά συμβαίνουν παραμονές εκλογών . Είναι σοβαρός πλέον ο κίνδυνος οι προσεχείς ευρωεκλογές να αποδειχθούν απολύτως διαβρωτικές του πολιτικού συστήματος και ίσως με το αποτέλεσμά τους προσφέρουν και την αφορμή σαρωτικών αλλαγών που ζητεί η κοινωνία και έχει ανάγκη ο τόπος.