Η δημοσιογραφία είναι μια δραστηριότητα που παράγει ειδήσεις αλλά κάθε δραστηριότητα που παράγει ειδήσεις δεν είναι δημοσιογραφία. Και ενώ εκατομμύρια νέα μέσα, αυτά που γεννήθηκαν μαζί με το Ιnternet, τα λεγόμενα web native media, παράγουν και διανέμουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο (υπολογίζονται σε πάνω από 10 εκατομμύρια τα μπλoγκ), οι άνθρωποι εξακολουθούν να καταφεύγουν στα παραδοσιακά μέσα για να πληροφορηθούν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι καταφεύγουν στις εφημερίδες. Το χαρτί φθίνει, αν και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός κατά πόσον οι άνθρωποι τουλάχιστον στο άμεσα ορατό μέλλον θα μπορέσουν να απομακρυνθούν από την υλικότητα και την πεπερασμένη φύση της χάρτινης, της έντυπης εφημερίδας. (Το ξεφύλλισμα της εφημερίδας έχει ένα στοιχείο καταγωγικής ηδονής.)
Καταφεύγουν όμως στα sites των παραδοσιακών μέσων, είτε αυτό είναι το site του«Βήματος»είτε της«Εl Ρais»και των«Νew Υork Τimes».
Σε αυτά τα sites η ταχύτητα και η αμεσότητα μπορεί να είναι νέες αρετές και νέες αξίες, αλλά η παραγωγή των ειδήσεων και των πληροφοριών γίνεται με τους παλιούς τρόπους, όπου κυριαρχεί η αρχή της επαλήθευσης. Οπως ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να το αφήσουμε αποκλειστικά στους ώμους των στρατηγών, το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την πληροφορία. Είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να την αφήσουμε αποκλειστικά στους παραγωγούς πληροφοριών στα νέα μέσα.
Η ελεγμένη, επαληθευμένη, πλήρης και ισορροπημένη πληροφορία είναι ένα βασικό στοιχείο, καλύτερα ένα θεμελιώδες στοιχείο που συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, τόσο απαραίτητου για τη λειτουργία των κοινωνιών μας και των δημοκρατιών μας. Φανταστείτε μια κοινωνία όπου μεγάλο μέρος των πληροφοριών θα ήταν προϊόντα μυθοπλασίας, κατασκευασμένες ή απλώς γνώμες. Θα ήταν μια κοινωνία φόβου και ανασφάλειας.
Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Αυτό το προϊόν που λέγεται πληροφορία και το οποίο πλέον κοστίζει πανάκριβα για να παραχθεί δεν έχει τιμή, δεν έχει αγοραστές. Καθώς πλέον διανέμεται στο Ιnternet, δωρεάν σε ποσοστό 99%, η ανταποδοτικότητα πάει περίπατο. Το οικονομικό μοντέλο που στήριζε ως τώρα την παραγωγή αυτής της πληροφορίας ξεπερνιέται και, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο άλλο μοντέλο, τουλάχιστον τώρα, που θα το αντικαταστήσει εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα.
Το διεθνές συνέδριο «Νέα μέσα και ενημέρωση: Συγκλίσεις και αποκλίσεις» που διοργανώνει αυτές τις ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με τη συνεργασία του Μegaron Ρlus, εξετάζει όλα αυτά τα θέματα. Φως στο σκοτάδι.