Αναμένοντας τις επίσημες δημοσιοποιήσεις των αποτελεσμάτων από το «stress test» στους ισολογισμούς των 19 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, οι επενδυτές προτίμησαν να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους χθες. Ναι μεν η πληθώρα των δημοσιευμάτων έχει προετοιμάσει τους επενδυτές για το τι να περιμένουν από το κρίσιμο αυτό μέτωπο, δεν απεφεύχθη ωστόσο η νευρικότητα παρά τις νέες θετικές ενδείξεις από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας. Οι λιανικές πωλήσεις και η μείωση του αριθμού των επιδομάτων ανεργίας ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, αλλά η Wall Street σημείωνε απώλειες γύρω στο 1,50% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.
Στο άλλο σπουδαίο χθεσινό οικονομικό γεγονός που αφορούσε τις αποφάσεις των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, οι αντιδράσεις των αγορών ήταν ανάμεικτες. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια-«κλειδιά» του ευρώ και να προχωρήσει και σε άλλα ανορθόδοξα μέτρα προκάλεσαν «ράλι» στο κοινό νόμισμα. Το ευρώ έναντι του δολαρίου εκτινάχθηκε ως τα 1,3470 δολάρια και έναντι της στερλίνας ως τις 89,32 πένες. Αντίθετα, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με απώλειες 1,57% και 0,97%, αντιστοίχως. Ωστόσο το Λονδίνο έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας να επεκτείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΖαν-Κλοντ Τρισέ μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1% από το 1,25%. Η χθεσινή μείωση του κόστους δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα από το ντεμπούτο του ευρώ στις αγορές το 1999 δεν έπληξε το ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΚΤ προγραμματίζει να αγοράσει ασφαλή ευρωομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ και να επεκτείνει στους 12 μήνες το πρόγραμμα πιστώσεων προς τις τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσει η οικονομία της ζώνης του ευρώ τη βαθιά ύφεση. Πάντως ο κ. Τρισέ, ενώ επεσήμανε ότι η ευρωοικονομία συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ότι μειώθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης, δήλωσε ωστόσο ότι τώρα παρουσιάζει ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης.
«Η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ, διέρχεται ακόμη μία σημαντική συρρίκνωση»δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι«οι προοπτικές τόσο της εξωτερικής ζήτησης όσο και της εσωτερικής κατανάλωσης θα παραμείνουν πολύ εξασθενημένες το 2009, προτού αρχίσουν σταδιακά να ανακάμπτουν κατά τη διάρκεια του 2010».
Σημαντικότερη ωστόσο ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει και σε άλλα ανορθόδοξα μέτρα. Υστερα από συζητήσεις αρκετών μηνών στους κόλπους της ΕΚΤ και αφού είχαν προηγηθεί οι επιθετικές ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας και η πολύ βαθύτερη της αναμενομένης ύφεση της οικονομίας στην ευρωζώνη, οι ευρωτραπεζίτες αποφάσισαν να αγοράσουν ομόλογα, τα οποία εκδίδουν οι τράπεζες και τα οποία «καλύπτονται» από δάνεια. Λεπτομέρειες του προγράμματος αυτού θα δοθούν στην επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά η απόφαση αυτή είναι ένα βήμα προς την ποσοτική χαλάρωση, την οποία ακολουθούν η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας.
Σημειωτέον, χθες η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες. Δηλαδή θα τυπώσει περισσότερο χρήμα προκειμένου να το διοχετεύσει στις εμπορικές τράπεζες αγοράζοντας από αυτές χρεόγραφα, όπως κρατικά και εταιρικά ομόλογα, συνολικού ύψους ως και 125 δισ. στερλινών, προκειμένου να καταπολεμήσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Οι εμπορικές τράπεζες ενδεχομένως να διακρατήσουν την επιπλέον ρευστότητα, καθώς δεν έχουν την υποχρέωση να δανείσουν, αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν εναλλακτική λύση. Από τη στιγμή που οικονομίες θα βυθιστούν στο ύπουλο ρεύμα του αποπληθωρισμού, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναδυθούν στην επιφάνεια. Επιπλέον η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει στα μηδενικά σχεδόν επίπεδα του 0,5% το κόστος δανεισμού στη Βρετανία. Είναι τα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων από την ίδρυση της τράπεζας το 1694.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων εξέπληξε το Σίτι, διότι ορισμένα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν να υποδηλώνουν ότι σταμάτησε να βυθίζεται η βρετανική οικονομία.