Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προέβη πριν από μερικές ημέρες η ρωσική πρεσβεία στο υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην άσκηση Cooperative Longbow / Cooperative Lancer 2009 που διεξάγεται στη Γεωργία. Το διάβημα επεδόθη από τον υπ΄ αριθμόν 2 της ρωσικής πρεσβείας, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για την ελληνική συμμετοχή και επεσήμανε τη σύνδεση ανάμεσα στη διεξαγωγή της άσκησης και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γεωργία. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση που έγινε δεν τέθηκαν επί τάπητος διμερή ζητήματα, όπως η ενεργειακή συνεργασία.
Η Αθήνα συμμετέχει στην άσκηση με 23 στρατιωτικούς. Οι 10 εξ αυτών είναι εκπαιδευτές που βρίσκονταν ήδη στη Γεωργία, ενώ μετέβησαν άλλοι πέντε αξιωματικοί και οκτώ υπαξιωματικοί, όλοι του Στρατού Ξηράς. Για τη σκοπιμότητα της ελληνικής συμμετοχής κατέθεσε χθες ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών κυρίαΝτόρα Μπακογιάννη ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για την εξωτερική πολιτική κ.
Α.Λοβέρδος . Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος ζητεί να πληροφορηθεί: α) τους λόγους της ελληνικής συμμετοχής, β) την προστιθέμενη αξία αυτής στην ελληνική εξωτερική πολιτική και γ) τη συμβατότητα της συμμετοχής αυτής με τη στάση της χώρας μας στον πόλεμο Ρωσίας- Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.
Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, οι ρωσικές αντιδράσεις είναι μεν δικαιολογημένες, παράλληλα όμως έχουν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Οπως άλλωστε επισημαίνεται, η άσκηση αυτή διεξάγεται στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (ΡfΡ) και δεν συμμετέχουν μόνο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά επίσης χώρες-μέλη του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να λάβουν μέρος ακόμη και οι Ρώσοι εφόσον το επιθυμούσαν, τόσο στον σχεδιασμό της άσκησης (που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008) όσο και ως παρατηρητές.
Oι επικριτές της ελληνικής συμμετοχής αναφέρουν ότι άλλες χώρες, όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζαχστάν, η Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποχώρησαν από την άσκηση. Αντίθετα, καμία νατοϊκή χώρα δεν αποχώρησε. Οι επικριτές εστιάζουν όμως και στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η ελληνική συμμετοχή στις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Μόσχας, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ για την ανανέωση της αποστολής των παρατηρητών στη Γεωργία. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι και η τελευταία απόπειρα της Αθήνας προς εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης πέφτει στο κενό. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη διοργάνωση άτυπης συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα τον Ιούνιο για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας.