Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα, καθώς τον Μάιο για τρίτο συνεχή μήνα οι 1.056 συνταξιούχοι της δεν έλαβαν την επικουρική τους σύνταξη, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ταμείο τους.

Οι συνδικαλιστές έχουν ήδη ζητήσει από τη διοίκηση της τράπεζας να καλύψει η Societe Generale ως βασικός μέτοχος τα ελλείμματα του Ταμείου, διεκδικώντας παράλληλα και την παρέμβαση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ώστε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο η γαλλική τράπεζα αρνείται την καταβολή οποιουδήποτε ποσού, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το Ταμείο και ότι δεν ευθύνεται η ίδια για την απώλεια των αποθεματικών του.

Οπως είχε τονίσει προσφάτως σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Geniki Βank κ.

Δ.Γεωργόπουλος,«τόσο η ισχύουσα νομοθεσίαόσο και οι δικαστικές αποφάσεις δεν υποχρεώνουν την τράπεζα να καλύψει ελλείμματα που δημιούργησαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι είχαν τη διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου και δεν επιθυμούσαν την ενεργό συμμετοχή μας σε αυτήν». Η πλευρά των Γάλλων θεωρεί ως μόνη υποχρέωσή της να καταβάλει τις εισφορές στο κύριο ταμείο ασφάλισης του προσωπικού της τράπεζας που είναι το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, το οποίο εξασφαλίζει στο ακέραιο και σε κάθε περίπτωση την καταβολή της κύριας σύνταξης των εργαζομένων της. Επιπλέον, η Societe επισημαίνει ότι δεν είχε κάνει καμία συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση όταν απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της τράπεζας για την κάλυψη ελλειμμάτων του ταμείου επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων της.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, αντικρούουν όλα τα παραπάνω επιχειρήματα, εκτιμώντας ότι με βάση τους ισχύοντες νόμους η γαλλική τράπεζα οφείλει να εισφέρει κεφάλαια για τη σωτηρία του Ταμείου και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων τώρα και στο μέλλον. Χθες ο σύλλογος των εργαζομένων συγκεντρώθηκε έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος, ενώ έχει ήδη προαναγγείλει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ερχόμενη εβδομάδα.