Εναν ακόμη λόγο βρήκαν χθες οι επενδυτές ώστε να αγοράσουν μετοχές. Τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι ρυθμοί στις απώλειες των θέσεων εργασίας πιάσανε πάτο τον Απρίλιο. Οι ιδιώτες επιχειρηματίες μείωσαν τον αριθμό των θέσεων εργασίας κατά 491.000

τον περασμένο μήνα, ενώ τον Μάρτιο είχαν χαθεί 708.000 θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν αισιοδοξία για το τι θα δείξουν τα αυριανά κρίσιμα γενικά στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία σε όλους, εκτός του αγροτικού, τομείς της αμερικανικής οικονομίας. Και δεν είναι μόνο τα στοιχεία αυτά, τα οποία υποστηρίζουν το σενάριο ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα αργήσει να αναδυθεί από τη βαθιά ύφεση. Αλλά και τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην Ευρώπη.

Επίσης οι δηλώσεις της ΒΝΡ Ρaribas ότι δεν έχει ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων πυροδότησαν τον αγοραστικό πυρετό των τραπεζικών μετοχών και οδήγησαν σε υψηλά κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 1,37%, 0,57% και 1,81%, αντίστοιχα. Ωστόσο η νευρικότητα ως προς τα αποτελέσματα του κυβερνητικού «stress test» στις 19 αμερικανικές τράπεζες, τα οποία δημοσιοποιούνται σήμερα, ήταν εμφανής στη Wall Street. Δύο ώρες νωρίτερα, το κλείσιμο των συναλλαγών σημείωνε άνοδο μόλις 0,48%. Δεν λείπουν και οι αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα τραπεζικά νέα του «stress test» όσο αρνητικά και αν είναι, έχουν ήδη προεξοφληθεί και για τον λόγο αυτό δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις στη Wall Street. Υποστηρίζουν ότι τα σημερινά αποτελέσματα καθώς θα αποκαλύψουν ποιες από τις 19 τράπεζες θα απαιτηθεί να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια και πόσα ώστε να είναι προετοιμασμένες να αντέξουν ενδεχομένως νέες οικονομικές θύελλες, θα μειώσουν τον ουσιαστικότερο λόγο αβεβαιότητας στις αμερικανικές και σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο.

Πάντως τα τελευταία ρεπορτάζ παρουσιάζουν ως ύποπτες για νέα σωσίβια από χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων, την Βank of Αmerica, τη Citigroup και τη Wells Fargo. Το χθεσινό ρεπορτάζ των «Νew Υork Τimes» παρουσιάζοντας τους ελεγκτές να έχουν καλέσει την Βank of Αmerica να προχωρήσει σε νέα τεράστια αύξηση κεφαλαίων κατά 33,9 δισ. δολάρια, σόκαρε τους επενδυτές καθώς το ποσόν είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του προβλεπομένου. Παρόμοιο σχεδόν ήταν και το δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Ωστόσο οι επικεφαλής της Βank of Αmerica απέφυγαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση κατά την οποία η τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει τα αναγκαία αυτά κεφάλαια πουλώντας αξίες ή μετοχές στα ιδιωτικά κεφάλαια, τότε θα εξαναγκαστεί να δεχθεί τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, έχοντας ήδη δεχθεί 45 δισ. δολάρια από το κρατικό Πακέτο Διάσωσης των Τραπεζών, η Βank of Αmerica κινδυνεύει με μερική εθνικοποίηση καθώς θα υποχρεωθεί να χορηγήσει μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές σε κοινές μετοχές που φέρουν δικαίωμα ψήφου. ΟΤζέι Στίιλι Αλφιν, επικεφαλής οικονομικών της τράπεζας, δήλωσε όμως ότι διαθέτει πληθώρα άλλων επιλογών για την άντληση των κεφαλαίων προτού εξαναγκαστεί να μετατρέψει τα χρήματα των φορολογουμένων σε κοινές μετοχές.

Η Citigroup, αντίθετα, έχει ήδη αποδεχθεί την κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να μετατρέψει μέρος των προνομιούχων μετοχών που κατέχει σε κοινές μετοχές. Λέγεται πάντως ότι η Citi, η οποία είναι και η περισσότερο προβληματική από όλους τους τραπεζικούς κολοσσούς, θα χρειαστεί ενδεχομένως να αντλήσει κεφάλαια ύψους 50-55 δισ. δολαρίων για να καταφέρει να αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενο βάθεμα της ύφεσης. Την περασμένη Παρασκευή, η Citigroup πούλησε τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές της επιχειρήσεις-κλειδιά που είχε στην Ιαπωνία αντί 7,8 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντλήσει κάποια από τα κρίσιμα αυτά κεφάλαια. Οσον αφορά τη Wells Fargo, ο μεγαλομέτοχός τηςΓουόρεν Μπάφεττόνισε ότιέχει εμπιστοσύνη πως η τράπεζα θα είναι η περισσότερο κερδοφόρα τράπεζα και ότι θα αγοράσει και άλλες μετοχές της. Σημειωτέον ότι η τετάρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία εξαγόρασε πέρυσι τη σχεδόν χρεοκοπημένη αντίπαλο Wachovia, λέγεται ότι θα εξαναγκαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Επίσης τα «stress tests» αναμένεται να δείξουν ότι ορισμένες τράπεζες, όπως η JΡΜorgan Chase, η Goldman Sachs και η Βank of Νew Υork Μellon, είναι τόσο υγιείς ώστε θα επιστρέψουν τα χρήματα των φορολογουμένων που έλαβαν από το πακέτο διάσωσης. Τους περιμένουν όμως αυστηρότεροι όροι, όπως δήλωσαν χθες οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Fed. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου δήλωσαν προς τους «Financial Τimes» ότι εκτός των άλλων θα είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να αποδείξουν ότι μπορεί να αντλήσουν κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές.