Τους φόβους τους για την εξέλιξη της κρίσης στην ελληνική οικονομία εξέφρασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των πέντε μεγαλύτερων μεικτών επιμελητηρίων, καθώς και τον κίνδυνο των κοινωνικών αναταραχών, τονίζοντας με έμφαση τη διαφωνία τους για την περικοπή θέσεων εργασίας. Και επεσήμαναν ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Ειδικότερα οι πρόεδροι του Ελληνο-Αμερικανικού, του Ελληνο-Βρετανικού, του Ελληνο-Γαλλικού, Ελληνο-Γερμανικού και του Ελληνο-Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κκ.

Ι.Γραμματίδης ,Χρ. Γκορίτσας,Χ. Χατζόπουλος ,Μιχ.ΜαΐληςκαιΒ. Καπότσιαντιστοίχως, όπως δήλωσαν χθες, ανησυχούν για την εξελισσόμενη οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στο μέλλον του τόπου. Και σχεδιάζουν έναν κύκλο εκδηλώσεων με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σε αναζήτηση στρατηγικής». Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι οι πρώην υπουργοί Οικονομίας κκ.

Στ. Μάνος,Ι. Παπαντωνίου,Ν. ΧριστοδουλάκηςκαιΓ.Αλογοσκούφης , ο νυν υπουργός Οικονομίας κ.

Ι.Παπαθανασίου , καθώς και η αρμόδια για θέματα οικονομίας του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη. Με βάση τις ομιλίες των έξι υπεύθυνων πολιτικών παραγόντων της οικονομίας ο καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ.Ι.Στουρνάραςθα συντάξει ένα κείμενο προτάσεων που θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη συνέντευξη πάντως οι πρόεδροι των πέντε σημαντικότερων επιμελητηρίων της ελληνικής αγοράς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμματίδης. Εξέφρασαν τη ριζική διαφωνία τους στην περικοπή θέσεων εργασίας και τόνισαν ότι τα οικονομικά μέτρα για να επιτύχουν πρέπει να τύχουν κοινωνικής συναίνεσης.

Ο κ. Γραμματίδης χαρακτήρισε τα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα«παυσίπονα μικρής διάρκειας και αμφίβολης αποτελεσματικότητας» και σημείωσε ότι«η ασθένεια βρίσκεται στις δομές της ελληνικής οικονομίας και της διοικητικήςμηχανής» .