Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Μεταφορών για να πάνε στα σπίτια τους περίπου 3.000 υπάλληλοι του ΟΣΕ με το 70% του μισθού τους, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του ελλειμματικού οργανισμού, μέσα στο 2009.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Μεταφορών κ.

Ευρ.Στυλιανίδηεπισημαίνει ότι«για την υποχρεωτική αποχώρηση του προσωπικού του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας του, με πρόγραμμα της λεγόμενης “μισθωτής εφεδρείας”,σας γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε την κατ΄ ουσίαν διαθεσιμότητα τουλάχιστον του μισού προσωπικού». Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Μεταφορών άλλαξε το προηγούμενο σχέδιο περί εθελουσίας εξόδου και κατέθεσε πρόταση η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση άνω των 3.000 εργαζομένων, οι οποίοι θα πάνε σπίτια τους σε ένα είδος «εθελουσίας εφεδρείας» και θα πληρώνονται με το 70% του μισθού τους, ενώ θα επανέρχο νται στον ΟΣΕ όταν και όποτε τους χρειάζονται.

Συγκεκριμένα, στην πρόταση-«βόμβα» επισημαίνεται ότι για όσους εργαζομένους είναι άνω των 50 ετών και μετρούν ως και δέκα χρόνια ως την κανονική τους συνταξιοδότηση υποχρεωτικά θα πάνε σπίτια τους, λαμβάνοντας το 70% του βασικού τους μισθού και μισό εφάπαξ. Το άλλο μισό θα το λαμβάνουν, όταν συμπληρώνουν τα συντάξιμα χρόνια, όπως επίσης και σύνταξη που θα φθάνει στο 80% του μισθού, όπως προβλέπεται. Αν κάποιοι από τους εργαζομένους επιθυμούν να εργαστούν το χρονικό διάστημα της εφεδρείας τους σε άλλη δουλειά, ο ΟΣΕ θα τους καλύπτει τις διαφορές, αν υπάρξουν, στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Εθελοντική συμμετοχή προβλέπεται για τους εργαζομένους από 48 ως 50 ετών. Η καταβολή του νόμιμου εφάπαξ θα είναι προσαυξημένη κατά 15% (18.000 ευρώ αντί για 15.000 ευρώ που είναι σήμερα). Το μέτρο προβλέπεται ότι θα κοστίσει μέσα στην επόμενη δεκαετία 1,3- 1,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο, ενώ το οικονομικό όφελος για τον ΟΣΕ υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚκ.

Ν.Σηφουνάκηςκαι ο εισηγητής του ΚΤΕ Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.

Χ. Τσιόκαςκατηγορούν την κυβέρνηση ότι σηματοδοτεί την παραίτηση της χώρας από την ένταξη στα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα και τον κατατεμαχισμό του ομίλου ΟΣΕ για να διευκολύνει την εκποίηση ενός ακόμη δημόσιου οργανισμού.