ΤΙΦΛΙΔΑ Η κυβέρνηση του προέδρου της ΓεωργίαςΜιχαήλ Σαακασβίλι κατηγόρησε ανοιχτά το Κρεμλίνο ότι υποκίνησε και χρηματοδότησε την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε χθες σε στρατιωτική βάση κοντά στην Τιφλίδα. Οι κινηματίες έδρασαν μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη σημερινή έναρξη των πολυσυζητημένωνκαι άκρως ενοχλητικών για τη Ρωσία- νατοϊκών ασκήσεων στο έδαφος της Γεωργίας, οι οποίες θα διαρκέσουν έναν μήνα.

Τι ακριβώς συνέβη στη βάση Μουκροβάνι, μόλις 10 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα; Η επίσημη εκδοχή θέλει μερικές εκατοντάδες «μαυροσκούφηδες» ενός τάγματος τεθωρακισμένων που σταθμεύει σε αυτήν να εξεγείρονται κατά της κυβέρνησης, αλλά τελικά να παραδίδονται αναίμακτα μετά την επί τόπου επίσκεψη του κ. Σαακασβίλι και του υπουργού Εσωτερικών Βάνο Μεραμπισβίλι στη βάση. Τα άρματα μάχης πάντως δεν βγήκαν ποτέ από τους όρχους, ούτε υπήρξε κάποια ανταλλαγή πυροβολισμών. Μόνο δύο από τους πρωτεργάτες της στάσης συνελήφθησαν, ενώ ο διοικητής του τάγματος «αποπέμφθηκε» και αρκετοί ακόμη, μη κατονομαζόμενοι αξιωματικοί διέφυγαν τη σύλληψη, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο κ. Σαακασβίλι υποστήριξε αμέσως ότι οι εμπλεκόμενοι στο πραξικόπημα έλαβαν χρήματα και εντολές από τη Ρωσία. «Το σχέδιο ήταν η διενέργεια μιας ανταρσίας μεγάλης κλίμακας στην Τιφλίδα και η λήψη μέτρων ενάντια στην εθνική κυριαρχία της Γεωργίας και στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Γεωργίας. Απαιτώ από τον βόρειο γείτονά μας να σταματήσει τις προκλήσεις» δήλωσε σε οξύτατους τόνους ο γεωργιανός ηγέτης σε ζωντανό τηλεοπτικό διάγγελμά του, το οποίο μεταδόθηκε πριν από την επίσκεψή του στη βάση.

«Ο κύριος σκοπός ήταν να διαταραχθεί η νατοϊκή στρατιωτική άσκηση» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε ότι ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε πως υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του κ. Σαακασβίλι.

Η Μόσχα πάντως έσπευσε να αρνηθεί κάθε ανάμειξη. «Οι τελευταίες κατηγορίες της Γεωργίας εναντίον της Ρωσίας φανερώνουν μια αρρωστημένη φαντασία και ανεύθυνη συμπεριφορά της γεωργιανής ηγεσίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν.

«Ας πάει να τον κοιτάξει γιατρός!» συμπλήρωσε ανωνύμως πηγή του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιntefax.

«Το γεγονός ότι εκδηλώθηκε ανταρσία αποτελεί απλώς μια αντανάκλαση της πολιτικής και οικονομικής κρίση υπό την προεδρία Σαακασβίλι.Ο ίδιος και η “συνοδεία” του επιχειρούν να εξηγήσουν την ανοησία τους με κατηγορίες για ρωσική συνωμοσία» δήλωσε από πλευράς του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Τα τεθωρακισμένα άρματα ξεκίνησαν από τη βάση τους, 10 χιλιόμετρα έξω από την Τιφλίδα, αλλά επέστρεψαν νωρίς σε αυτήν. Στο μεταξύ «συναντήθηκαν» και με ΙΧ που κυκλοφορούσαν στην προαστιακή εθνική οδό (RΕUΤΕRS/ DΑVΙD ΜDΖΙΝΑRΙSΗVΙLΙ)

Την ίδια ώρα ο γεωργιανός αντιπολιτευόμενος ηγέτης Κάχα Κουκάβα δήλωσε ότι η κυβερνητική ανακοίνωση για στρατιωτική ανταρσία αποτελεί απόπειρα να αποσπαστεί η προσοχή από τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του Σαακασβίλι. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ήθελε να στρέψει την προσοχή μακριά από τις διαδηλώσεις» δήλωσε. Να σημειωθεί εδώ ότι οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στην Τιφλίδα για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή και πολλών πρώην συνεργατών του Σαακασβίλι στην «Επανάσταση των Ρόδων», που τον έφερε στην εξουσία. Η ταπεινωτική ήττα του περασμένου Αυγούστου δεν είναι άλλωστε η μόνη πηγή λαϊκής δυσαρέσκειας: εξίσου δραματική είναι και η έξαρση της ανεργίας, που ξεπερνά πλέον στην Τιφλίδα το 40%, και της φτώχειας, με πάνω από το 50% των πολιτών να ζει κάτω από το όριο της ανέχειας.

Διακριτική ήταν πάντως και η αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εκπρόσωποι της Συμμαχίας αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την απόπειρα ανταρσίας, αλλά επιβεβαίωσαν ότι οι νατοϊκές ασκήσεις στη Γεωργία θα διεξαχθούν κανονικά, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ξένων στρατιωτικών.
Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η ανταρσία «φαίνεται ότι ήταν ένα σαφώς μεμονωμένο επεισόδιο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεντάγωνο, το οποίο διατηρούσε ένα πολυάνθρωπο και ιδιαίτερα δαπανηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της Γεωργίας πριν από τον «Πόλεμο των Πέντε Ημερών» με τη Ρωσία, τον περασμένο Αύγουστο, έχει σήμερα λιγότερους από 12 αμερικανούς στρατιωτικούς στην Τιφλίδα.

Η διενέργεια των νατοϊκών πολεμικών γυμνασίων στη Γεωργία αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία και, σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρνηση τουΜπαράκ Ομπάμα να «φρενάρει» την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών για κατασκοπεία, έχει «επαναψύξει» τις σχέσεις του Κρεμλίνου με τη Ρωσία.