ΜΟΣΧΑ Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αφαίρεσε τη διαπίστευση δύο Καναδών διπλωματών που εργάζονταν για το ΝΑΤΟ στη Μόσχα και πρόκειται να τους απελάσει, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της καναδικής πρεσβείας στη ρωσική πρωτεύουσα. Το μέτρο αυτό ελήφθη σε αντίποινα για την πρόσφατη αποπομπή από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες δύο ρώσων πρεσβευτών με την κατηγορία της κατασκοπείας.

«Ο καναδός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε διπλωματική νότα με την οποία τον ενημέρωσαν για την απόφαση του υπουργείου να αφαιρέσει τις διαπιστεύσεις των δυο Καναδών που εργάζονταν στο Γραφείο Ενημέρωσης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καναδικής πρεσβείας Νικολά Μπρουσό, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της Μόσχας «αντιπαραγωγική».

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας υπερασπίστηκε τα μέτρα που ελήφθησαν. «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που ξεκίνησαν αυτή την προσέγγιση. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε κατ’ αυτό τον τρόπο.», δήλωσε.

Μετά την απέλαση των ρώσων διπλωματών, η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι η απάντησή της θα ήταν «σκληρή και αποφασιστική». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ωμή πρόκληση», όπως χαρακτηρίστηκε η κίνηση αυτή από τη ρωσική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποφάσισε να μη μεταβεί στις Βρυξέλλες στα μέσα Μαΐου για την προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας.