Oριστική ρήξη μεταξύ της ΝΔ και του κ. Αρ. Παυλίδη επήλθε μετά και τη χθεσινή άρνησή του να παραιτηθεί και να λυτρώσει την παράταξή του από το στίγμα της συγκάλυψης της υπόθεσής του.

«Δεν υπάρχει πια Παυλίδης για εμάς, τελείωσε» είπε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής στους συνεργάτες του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που πέρασε και η χθεσινή ημέρα και δεν έλαβε την παραίτησή του, δεν πρόκειται να τον συμπεριλάβει ξανά στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου. Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της προχθεσινής μυστικής ψηφοφορίας, επειδή κατόρθωσε να ελέγξει τις διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της και να τις περιορίσει σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά και επειδή ο κύκλος της σκανδαλολογίας φαίνεται να κλείνει χωρίς επιπλέον κόστος για τον κ. Καραμανλή. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες όμως ομολογούσαν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι είναι σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση να στηρίζεται στο εξής και στην ψήφο του κ. Παυλίδη, όπως και το γεγονός ότι τελικώς η ΝΔ οδήγησε με τη στάση της μια υπόθεση στην παραγραφή.

Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ κλιμάκωσαν χθες τις πιέσεις τους προς τον κ. Παυλίδη και τον κάλεσαν με δημόσιες δηλώσεις τους να παραιτηθεί, ομολογώντας ότι το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας δεν ήταν ευχάριστο για την κυβέρνηση.

«Αν σας πω πως αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα, θα σας έλεγα ψέματα»υπογράμμισε χθες ο βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Ντινόπουλος, ενώ ο πρώην υφυπουργός κ. Γερ. Γιακουμάτος κάλεσε τον κ. Καραμανλή να απομακρύνει τον κ. Παυλίδη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

«Η Ιστορία κρίνει και ο βουλευτής θα πάρει τη θέση που του αξίζει στο πάνθεονή της μούντζας ή της επιτυχίας.Ο λαός κρίνει, και κρίνει πολύ σωστά και πολύ αυστηρά, και όταν έρθει η ώρα, ειδικά ο νεοδημοκράτης, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του» επεσήμανε ο κ. Γιακουμάτος. Σε ό,τι αφορά τις διαρροές που υπήρξαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ οι επιτελείς του κόμματος τόνιζαν χθες πως οι ύποπτοι αποκαλύφθηκαν μόνοι τους, παραπέμποντας στις χθεσινές δηλώσεις βουλευτών που ζητούσαν την παραίτηση Παυλίδη.

«Η παραίτηση είναι η καλύτερη λύση για τον ίδιο»παρατήρησε ο κ. Σ. Κεδίκογλου. «Αλλη θα ήταν η ψήφος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίαςεάν η Νέα Δημοκρατία διέθετε μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» σημείωσε ο κ. Μ. Χαρακόπουλος.

Αντιθέτως, για την κυβέρνηση το ζήτημα Παυλίδη θεωρείται λήξαν και όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος ολοκληρώθηκε μια δικαστική διαδικασία στην οποία κακώς δίδονται πολιτικά χαρακτηριστικά.

«Το Σύνταγμα, ο Κανονισμός και οι νόμοι ορίζουν με απόλυτη σαφήνεια ότι χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι προκειμένου να ασκηθεί αυτή η δίωξη. Η Βουλή αποφάσισε με τις ψήφους της ότι τέτοιο έδαφος δεν υπάρχει. Είναι σαφές. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν αυτού» υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος.

«Οχι» και αποχή στις εξεταστικές από τη ΝΔ
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει ως το τέλος της εβδομάδας όλα τα ανοιχτά θέματα που εκκρεμούν στη Βουλή και συνδέονται με κατηγορίες για σκάνδαλα πρώην υπουργών, έτσι ώστε να έχει εξαφανιστεί από την πολιτική ατζέντα η σκανδαλολογία ως τις ευρωεκλογές.

Η ΝΔ θα καταψηφίσει σήμερα στη Βουλή την πρόταση του ΠαΣοΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, τονίζοντας ότι θα συγκροτήσει την Επιτροπή μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση όρισε εξάλλου για αύριο τη συζήτηση επί της προτάσεως του ΠαΣοΚ να συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση της Τήλου, με τη ΝΔ να απέχει από τη διαδικασία, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την απόρριψή της, αλλά και αποφεύγοντας νέους κινδύνους διαρροών.

«Το ΠαΣοΚ αποδεικνύει- είπα τότε, στις 28 Απριλίου- για μία ακόμη φορά ότι στερείται πολιτικής και ότι δεν υπολογίζει τους θεσμούς» παρατήρησε χθες ο κ. Ευ. Αντώναρος αιτιολογώντας τη στάση της κυβέρνησης. «Ο μόνος δρόμος τον οποίο ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηςείναι η αδίστακτη συντήρηση της σκανδαλολογίας,επιδιώκοντας να ευτελίσει τα πάντα,και τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου.Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία της μεθοδευμένης γελοιοποίησης της Δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου»συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Καραμανλής δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή και στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, αλλά θα καταγγείλει την προσπάθεια του ΠαΣοΚ να συντηρήσει τη σκανδαλολογία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αλλά και στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος που προγραμματίζεται για το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.