ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χειρότερες παρά ποτέ και εν όψει της ερχόμενης συνόδου του Εco/Fin, όπου η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για την υιοθέτηση νέων μέτρων ανά πάσα στιγμή. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο χθες στις Βρυξέλλες, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει τα νέα οικονομικά μέτρα παρά πόδα και αν απαιτηθεί θα τα θέσει επ΄ ώμου του ελληνικού λαού.
«Υποχρέωσή μας είναι να καταθέσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη μείωση των ελλειμμάτων ως τον Οκτώβριο, αν όμως απαιτηθεί να πάρουμε νωρίτερα πρόσθετα μέτρα, θα το πράξουμε» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος επανέλαβε και χθες ότι ανεξαρτήτως της επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων στόχος της Ελλάδας είναι η συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ ως το 2010.
Στο χθεσινό Συμβούλιο πάντως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υπουργών Οικονομίας ετέθη η δραματική επιδείνωση της ιρλανδικής οικονομίας, της οποίας το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί του χρόνου το 15% του ΑΕΠ, ενώ δύο χρόνια πριν εμφάνιζε πλεόνασμα της τάξεως του 3%. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αναμενόμενη εκτίναξη του δημοσίου χρέους της χώρας στο 75% του ΑΕΠ το 2010 έναντι 25% το 2007. Η ιρλανδική κυβέρνηση ενημέρωσε χθες για τα μέτρα που έχει λάβει και γι΄ αυτά που προτίθεται να λάβει (βλ. μείωση των μισθών στο Δημόσιο της τάξεως του 10%) ώστε να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα σε δημοσιονομική ισορροπία. Κατά τα άλλα οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανησυχούν πλέον σοβαρά για ενδεχόμενες κοινωνικές παρενέργειες της οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η οικονομική κρίση βρίσκεται στην κορύφωσή της και ότι η κοινωνική κρίση θα ακολουθήσει, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις επιχειρήσεις να αποφύγουν στο μέτρο του δυνατού τις απολύσεις.