ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ενας διάσημος ελληνοαμερικανός βιολόγος, γιατρός και πανεπιστημιακός καθηγητής, ο Νίκολας Χρηστάκης, συμπεριλαμβάνεται στην εφετινή λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Τime» με τους «100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο».

Αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ, πριν από 47 χρόνια, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έζησε τα πρώτα έξι χρόνια του βίου του στην Ελλάδα και μιλάει καλά τα ελληνικά. Τη θέση του στη λίστα του «Τime» τη χρωστά στην τεκμηρίωση της γνωστής θεωρίας του για τον «ιό της ευτυχίας». Την άποψη δηλαδή ότι η ευτυχία, όπως και η δυστυχία, «μεταδίδεται» από άνθρωπο σε άνθρωπο, περίπου όπως η… γρίπη.

«Οταν οι άνθρωποι γύρω μας, τόσο οι φίλοι και οι συγγενείς όσο και οι άνθρωποι που απλά βρίσκονται κοντά μας- όπως οι συνεργάτες και οι γείτονές μας- γίνονται πιο ευτυχείς,γινόμαστε κι εμείς πιο ευτυχείς» λέει ο καθηγητής. Στηρίζει μάλιστα αυτή τη θεωρία του στη μελέτη της συμπεριφοράς περίπου 5.000 ατόμων σε διάστημα μεγαλύτερο της εικοσαετίας.

Οταν δύο στενοί φίλοι ζουν σε απόσταση μικρότερη του μιλίου μεταξύ τους, και ο ένας γίνει για κάποιον λόγο πιο ευτυχισμένος, οι πιθανότητες να ευτυχήσει και ο φίλος του αυξάνονται κατά 15%, λέει ο κ. Χρηστάκης. Ακόμη κι αν αυτός που θα ευτυχήσει είναι φίλος φίλων μας και δεν τον γνωρίζουμε καν προσωπικά, ο αντίκτυπος της ευτυχίας που εκπέμπει αυξάνει και τα δικά μας ποσοστά ευτυχίας: με άλλα λόγια, αρκεί να περιστοιχιστούμε με ευτυχή άτομα για να ευτυχήσουμε και εμείς.

Πάντως η λίστα του «Τime» είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει και εφέτος πολλές συζητήσεις, αφού τα κριτήρια επιλογής των «100» από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού είναι λίγο περίεργα. Οσο κι αν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ρικ Στένγκελ σε σχετικό σημείωμά του επιμένει ότι «δεν περιλαμβάνονται οι πιο ισχυροί, ούτε οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο,αλλά αυτοί που χρησιμοποιούν τις ιδέες,τα οράματα και τις πράξεις τους για να μεταμορφώσουν τον κόσμο και να επηρεάσουν πλήθη ανθρώπων», η τοποθέτηση στη λίστα εγκληματιών όπως ο μεγαλοαπατεώνας Μπέρνι Μέιντοφ και ο μεξικανός «βαρόνος της κοκαΐνης» Χοακίν Γκουσμάν έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Διαδίκτυο.

Και δεν είναι μόνο αυτό: δίπλα στον κ. Χριστάκη και άλλους μεγάλους επιστήμονες, όπως π.χ. οι οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπίνι και Πολ Κρούγκμαν, αλλά και σε πανίσχυρους πολιτικούς, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Νικολά Σαρκοζί , η Χίλαρι Κλίντονκαι η Ανγκελα Μέρκελ, τιμώνται πρόσωπα όπως ο 22χρονος τηλεστάρ της Disney Ζακ Εφρον, η ηθοποιός Κέιτ Γουίνσλετ, η τραγουδίστρια της χιπ-χοπ Μ.Ι.Α., ο πρωταθλητής του γκολφ Τάιγκερ Γουντς και οι αδελφοί Σαμ και Νταν Χάουζερ, δημιουργοί του υπερβίαιου βιντεοπαιχνιδιού «Grand Τheft Αuto».

Ακόμη και αν θεωρηθεί «λογικό» να συμπεριλάβει κάποιος στη λίστα την «πρώτη κυρία» Μισέλ Ομπάμα, πολλοί διερωτώνται τι δουλειά έχουν σε αυτήν άνθρωποι όπως ηαποτυχημένη υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν , ο κατοχικός πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι,