ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ Η εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ετέθη σε ισχύ πρόσφατα μεταξύ του προέδρου του ΠακιστάνΑσίφ Αλί Ζαρντάρικαι των ενόπλων ισλαμιστών Ταλιμπάν φαίνεται να καταρρέει, και η σύγκρουση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην κοιλάδα Σουάτ στα βορειοδυτικά της χώρας.

Χθες το πρωί μαχητές των Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε εφοδιοπομπή του στρατού, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας έναν άλλον. Ο κυβερνητικός στρατός έχει αρχίσει επιχειρήσεις ανακατάληψης εδαφών στις περιοχές Λόουερ Ντιρ και Μπουνέρ τις οποίες κατέλαβαν οι Ταλιμπάν μετά την εκεχειρία, ενώ σύμφωνα με ανακοινώσεις έχει σκοτώσει περισσότερους από 200 ισλαμιστές από τις 26 Απριλίου. Εν μέσω αυτής της έκρυθμης κατάστασης, ορδές αμάχων εγκαταλείπουν τις επίμαχες περιοχές. Υπολογίζεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 16.000 άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Επειτα από σχεδόν δύο χρόνια αιματηρών επιθέσεων και τρομοκρατίας στην κοιλάδα Σουάτ, που άλλοτε ήταν ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στο Πακιστάν και η οποία βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, οι Ταλιμπάν διαπραγματεύτηκαν μια εκεχειρία με την κυβέρνηση στα μέσα Φεβρουαρίου, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα την επιβολή ισλαμικού νόμου στην κοιλάδα Σουάτ και σε έξι γειτονικές περιοχές. Παρ΄ όλα αυτά, έκτοτε αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και προήλασαν πέραν της κοιλάδας Σουάτ, στο Μπουνέρ.

Λόγω της εγγύτητας των περιοχών αυτών με την πρωτεύουσα, ο πακιστανικός στρατός ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν, προκειμένου να τους απωθήσει βαθύτερα προς τα αφγανικά σύνορα. Προχθές, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου και κατόπιν «σημαντικών παραβιάσεων» της εκεχειρίας από πλευράς των Ταλιμπάν, οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της κοιλάδας Σουάτ. Παρά τις απαγορεύσεις, ένοπλοι Ταλιμπάν περιπολούν στους δρόμους των πόλεων, σκορπίζοντας τον τρόμο στους κατοίκους, οι οποίοι εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναμένεται να αποτελέσουν κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ του πακιστανού προέδρου και του αμερικανού ομολόγου τουΜπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στην Ουάσιγκτον, παρουσία και του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ασκήσει κριτική στον κ. Ζαρντάρι για τη συμφωνία με τους ισλαμιστές, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑΧίλαρι Κλίντονέχει κατηγορήσει την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ ότι «συνθηκολόγησε με τους τρομοκράτες».