ΙΝΔΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ Το πλήρωμα της γαλλικής φρεγάτας «Νιβόζ» συνέλαβε 11 σομαλούς πειρατές οι οποίοι είχαν την ατυχή έμπνευση να κάνουν επίθεση στο πολεμικό πλοίο διότι νόμισαν ότι ήταν… εμπορικό. Το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι, όπως ανέφερε ο πλοίαρχος της φρεγάτας Κριστόφ Πραζούκ, δύο ταχύπλοα πλοιάρια, συνοδευόμενα από ένα μεγαλύτερο «μητρικό» πειρατικό σκάφος, εθεάθησαν να πλησιάζουν τη φρεγάτα «με εμφανείς προθέσεις».

Με έναν αστραπιαίο ελιγμό που θύμιζε σκηνή από κινηματογραφική ταινία με πειρατές, ο πλοίαρχος Πραζούκ έστρεψε τη φρεγάτα κόντρα στον ήλιο ώστε να μην έχουν οι πειρατές καθαρή οπτική επαφή. Αμέσως μετά έδωσε διαταγή για απονήωση μαχητικού ελικόπτερου το οποίο έριξε προειδοποιητικές βολές επάνω από τα πλοιάρια, καταλαμβάνοντας εξαπίνης τους πειρατές. Οι οποίοι, αν και οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και αντιαρματικά όπλα, δεν πρόλαβαν να ρίξουν ούτε ριπή.

Ακατοι του πολεμικού έσπευσαν να τους συλλάβουν και προτού περάσει πολλή ώρα, βρέθηκαν όλοι οι πειρατές στο κατάστρωμα της φρεγάτας όπου ανακρίθηκαν, ενώ ο πλοίαρχος ειδοποίησε τις Αρχές των Σεϋχελλών προκειμένου να οργανωθεί το κυνήγι τριών ακόμη Σομαλών που διέφυγαν με το «μητρικό» πειρατικό, το οποίο ανέκρουσε πρύμνα μόλις αντελήφθη ο καπετάνιος του ότι είχε μπροστά του πολεμικό πλοίο. Ολα αυτά συνέβησαν 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μομπάσα.

Γεγονός είναι ότι οι άριστα εξοπλισμένοι (διαθέτουν ακόμη και μικρούς πυραύλους) πειρατές έχουν εντατικοποιήσει, τελευταία, τις επιθέσεις τους σε ορισμένες λωρίδες ναυτιλίας του Ινδικού Ωκεανού, αλλά και στον Κόλπο του Αντεν. Περί τα 20 εμπορικά πλοία βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, με εκατοντάδες ναυτικούς να κρατούνται όμηροι. Για την απελευθέρωσή τους, οι πειρατές απαιτούν λύτρα εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία συνήθως οι ναυτιλιακές εταιρείες καταβάλλουν προκειμένου να συνεχίσει το πλοίο το ταξίδι του.

Το περασμένο Σάββατο, ένα εμπορικό ελληνικής πλοιοκτησίας με πλήρωμα Ουκρανούς έπεσε στα χέρια σομαλών πειρατών νοτιοδυτικά των Σεϋχελλών. Την ίδια ημέρα, ένα πορτογαλικό πολεμικό απέτρεψε πειρατική επίθεση σε νορβηγικό καράβι στον Κόλπο του Αντεν, ενώ την Κυριακή η κυβέρνηση των Σεϋχελλών ανακοίνωσε ότι τρεις σομαλοί πειρατές παραδόθηκαν από ευρωπαϊκό πολεμικό πλοίο στην Ακτοφυλακή.

Τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για την τιμωρία των πειρατών που συλλαμβάνονται, πρότεινε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ , δεδομένου ότι υφίσταται νομικό κενό και το ρωσικό ναυαρχείο δεν ξέρει τι να κάνει τους 29 Σομαλούς που συνελήφθησαν πρόσφατα από το ρωσικό καταδρομικό «Ναύαρχος Πεντελέγεφ» στον Κόλπο του Αντεν.
*Από «φίλια πυρά» γάλλων κομάντος έχασε τη ζωή του, στις 4 Απριλίου, ο άτυχος Γάλλος Φλοράν Λεμασόν , όμηρος σομαλών πειρατών και ιδιοκτήτης της θαλαμηγού «Τανίτ» στην οποία επέβαινε μαζί με τη σύζυγό του, τον τρίχρονο γιο τους και άλλο ένα άτομο. Αυτό είναι το πόρισμα της ανάκρισης που διενήργησαν οι γαλλικές αρχές. Οι άλλοι τρεις επιβαίνοντες διασώθηκαν, αλλά ο Λεμασόν σκοτώθηκε από εξοστρακισμένο βλήμα κατά την επιχείρηση των πεζοναυτών στη θαλαμηγό που είχε καταληφθεί σε απόσταση περίπου 350 μιλίων από τις ακτές της Σομαλίας.