Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρο το Αιγαίο, λόγω του αλαλούμ που επικρατεί στα δρομολόγια της άγονης γραμμής. Μάλιστα, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων της Δωδεκανήσου έχει εξουσιοδοτήσει δικηγορική ομάδα η οποία προετοιμάζει προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη αξιοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης υπέρ της ναυπήγησης νέων πλοίων. Ακόμη, οι νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου ζητούν την αναδιαμόρφωση των προβλεπομένων κονδυλίων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την επίτευξη του στόχου τους.

Το ενδεχόμενο να τους ακολουθήσουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια συζητούν πλέον ανοιχτά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Βορείου Αιγαίου, ενώ ο Δήμος Μούδρου και η Κοινότητα του Αγίου Ευστρατίου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας ΣΑΟΣ για παράβαση της δημόσιας σύμβασης ανάληψης των δρομολογίων.

Επίσης, το Επαρχείο και ο Δήμος της Μήλου ζητούν με έγγραφό τους προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας την καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία GΑ Ferries, καθώς, όπως σημειώνουν, η εταιρεία «λόγω της ασυνέπειας, της παλαιότητας και της μειωμένης ταχύτητας των πλοίων της» οδηγεί το νησί σε οικονομική καταστροφή.

Ακόμη, εν αναμονή εξελίξεων βρίσκονται οι φορείς της Κάσου, της Καρπάθου, της Σαντορίνης και της Χάλκης, καθώς, όπως σημειώνουν, περιμένουν να δουν αν θα παραμείνει στη γραμμή το πλοίο «Πρέβελης» της εταιρείας GΑ Ferries και σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα θα ζητήσουν να κηρυχθεί έκπτωτη. Εν τω μεταξύ, την ένταξη του Αγίου Νικολάου στα επιδοτούμενα δρομολόγια Πειραιάς- Κρήτη- Δωδεκάνησα ζήτησε με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας, κ. Π. Καμμένο ο νομάρχης Λασιθίου κ. Σ. Αναστασάκης, «προς αποκατάσταση της αδικίας» και διότι«εξυπηρετεί την αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής».

Την ίδια στιγμή, να εξετάσουν την ανάγκη δρομολόγησης ενός γρήγορου πλοίου στη γραμμή Χανιά- Πειραιάς ζητεί με επιστολή του προς τις εταιρείες ΑΝΕΚ, Αttica Group και Ηellenic Seaways ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης, καθώς, όπως λέει, «η υφιστάμενη κατάσταση δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιβατών και επιπλέονέχει επιφέρει σημαντική μείωση των αφίξεων».