Ενταση επικρατεί μεταξύ των 12 μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την υπόθεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιεράρχες βάλλουν κατά άλλων μελών της Συνόδου για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ανταλλάσσουν επιστολές σε υψηλούς τόνους. Αφορμή για το «εμφύλιο», όπως χαρακτηρίζεται, πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου αποτέλεσε η επιστολή του αντιπροέδρου της Μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελέτιου, ο οποίος ως πρόεδρος του πρωτοβάθμιου εκκλησιαστικού δικαστηρίου κάλεσε τους ιεράρχες να συμμετάσχουν αύριο το απόγευμα σε ειδική συνεδρίαση προκειμένου να επανεξετάσουν την αθωωτική απόφαση που εξέδωσαν για τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Η κίνηση αυτή του κ. Μελέτιου προκάλεσε την έντονη αντίδραση ιεραρχών που ψήφισαν υπέρ της αθώωσης του κ. Παντελεήμονος, οι οποίοι τον κατηγορούν πλέον για πραξικοπηματικές συμπεριφορές. Σε αυτό το κλίμα οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες συνεδριάζουν από το πρωί στη Μονή Πετράκη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου. Πολλοί εκτιμούν ότι θα γίνει προσπάθεια να υπονομευθούν οι πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου κ. Μελέτιου.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο αντικρουόμενες ομάδες. Και αναμένει, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, να ανακοινωθεί επισήμως στην Ιερά Σύνοδο η απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου στο αίτημα αναίρεσης που είχε καταθέσει ο κ. Παντελεήμονας κατά των δύο ποινικών δικαστηρίων που τον καταδίκασαν για υπεξαίρεση. Οι ίδιοι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τονίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση η Ιερά Σύνοδος οφείλει να εφαρμόσει όσα προβλέπουν οι νόμοι βάσει των οποίων ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής θα πρέπει να καθαιρεθεί.

Πάντως ο κ. Παντελεήμων προσπαθεί με εξώδικες διαμαρτυρίες του προς την Ιερά Σύνοδο να σταματήσει τις εξελίξεις. Μάλιστα έχει εξασφαλίσει τη γνωμοδότηση γνωστού καθηγητή πανεπιστημίου, την οποία έχει αποστείλει στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να τον καθαιρέσει.