Αν οι αγορές είναι, όπως θα έπρεπε, ένας προεξοφλητικός μηχανισμός, τότε τι ακριβώς προεξοφλούν σήμερα τα χρηματιστήρια σημειώνοντας κέρδη 30% σε παγκόσμιο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου; Το πρώτο έχει να κάνει με την αντίληψη των οικονομολόγων ότι ο κόσμος γλίτωσε τα χειρότερα και οι οικονομίες – ίσως και προς το τέλος του έτους αλλά πιο πειστικά το 2010- θα εισέλθουν σε μια περίοδο (έστω και ισχνής) ανάπτυξης.

Η οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας εξάλλου είναι άστατη, με την ανάκαμψη να ακολουθεί την ύφεση αργά ή γρήγορα. Ετσι και σήμερα οι μελλοντικές εξελίξεις δεν αναμένεται να παρεκκλίνουν από αυτό το «μοτίβο».

Ωστόσο, αν και το τελευταίο εξάμηνο δεσμεύτηκαν τα περισσότερα κεφάλαια (άνω των 12 τρισ. δολαρίων) από ποτέ άλλοτε στην ιστορία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη διαθεσιμότητα πιστώσεων και οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να εφαρμόζουν μη συμβατικά μέτρα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι η παγκόσμια οικονομία άγγιξε τον «πυθμένα» της.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επενδυτές άρχισαν να νιώθουν πιο τολμηροί προεξοφλώντας πως πιθανώς έχουμε δει το χαμηλότερο σημείο αυτού του κύκλου, αλλά αυτό δεν οδηγεί άμεσα σε μια έντονα ανοδική αγορά. Συνήθως μια διατηρήσιμη ανοδική πορεία ξεκινά λίγους μόλις μήνες προτού τα εταιρικά κέρδη αγγίξουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους, ενώ οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικοί στην περίπτωση που οποιοδήποτε ράλι στις μετοχές δεν συνοδεύεται από κάμψη των αποδόσεων (στη λήξη) στα εταιρικά ομόλογα (σε σύγκριση με τα κρατικά ομόλογα) και από μια σαφή σταθεροποίηση των τιμών κατοικίας.

Ωστόσο, καθώς πλέον η ρευστότητα δεν έχει την ίδια «αξία», λόγω των επιθετικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, πολλοί θεσμικοί επενδυτές που ήταν υποεπενδυμένοι στις μετοχές αύξησαν τις θέσεις ώστε να πλησιάσουν σε πιο «ουδέτερα» επίπεδα τη στάθμιση του χαρτοφυλακίου τους.

Ετσι στα χρηματιστήρια έχει επικρατήσει πλέον αυτό που αποκαλείται ανοδικό momentum (δυναμική), αλλά ο κίνδυνος να βρεθούν οι αγορές από υπερπουλημένα σε υπεραγορασμένα επίπεδα είναι προ των πυλών, με αποτέλεσμα μια περίοδος συσσώρευσης τιμών των μετοχών να δείχνει ότι δεν βρίσκεται πολύ μακριά.

mantik@tovima.gr