Τι ατυχία και αυτή. Αντί να μας επηρεάσουν αυτοί, τους επηρεάσαμε εμείς. Ο λόγος για τους Ευρωπαίους, και ειδικά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια , ο οποίος είπε ότι πρέπει να μειώσουμε τους μισθούς μας για να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτή είναι κλασική ελληνική άποψη των φιλελεύθερων κυβερνήσεων- κάτι ανάλογο, αν όχι ακριβώς το ίδιο, έχει πει και ο επίτιμος κ. Κ. Μητσοτάκης.

Μα καλά, δεν βλέπει ο επίτροπος ότι έχουμε παραοικονομία που φτάνει το 30% του ΑΕΠ; Δεν βλέπει ότι έχουμε διαφθορά στον δημόσιο τομέα που αυξάνει το κόστος παραγωγής;

Δεν βλέπει ότι έχουμε τεράστια φοροδιαφυγή; Τα βλέπει ασφαλώς. Ωστόσο, επειδή δεν κάνουμε τίποτε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα αληθινά προβλήματα της οικονομίας, εισηγείται την εύκολη λύση: τη μείωση των μισθών για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά μας και να μειωθεί το έλλειμμα. Αν όλα αυτά λέγονταν σε μια κωμική ταινία, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Το κακό είναι ότι τόσο ο Αλμούνια όσο και όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες που διοικούν την Ευρώπη- και την Ελλάδα μαζί- τα εννοούν. Μιλάνε δηλαδή σοβαρά. Ας τους αντιμετωπίσουμε λοιπόν και εμείς σοβαρά, για έναν και μόνο λόγο: Επειδή αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι, συνεπώς δεν μπορούμε να τους αγνοούμε.

Πρώτον:

Η μείωση των μισθών δεν αποτελεί σοβαρή πολιτική πρόταση κυρίως διότι είναι ανέφικτη. Αφενός θα καιγόταν ολόκληρη η χώρα και αφετέρου δεν στέκει σε κανένα δικαστήριο, ελληνικό ή ευρωπαϊκό.

Δεύτερον:

Η πρόταση αυτή δεν στέκει ηθικά. Οι έλληνες εργαζόμενοι έχουν χαμηλότερους μισθούς από τους Ευρωπαίους και αν ο στόχος της ΕΕ είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων, μια μείωση θα οδηγούσε σε περαιτέρω απόκλιση. Και κυρίως η πρόταση Αλμούνια δεν στέκει ηθικά διότι δεν μπορεί οι μισθωτοί, δηλαδή οι πλέον συνεπείς φορολογούμενοι, να πληρώνουν το κόστος του ελλείμματος το οποίο δημιουργείται από τους φοροφυγάδες και τους παραοικονομούντες. Η τακτική αυτή είναι προσφιλής στις ανίκανες κυβερνήσεις όπως η σημερινή. Η επιβάρυνση των νομοταγών αντί για τη σύλληψη των απατεώνων είναι ένα εύκολο και συνηθισμένο στην Ελλάδα κόλπο. Είναι κάτι ανάλογο με την αύξηση των φόρων στο αυτοκίνητο και στα ακίνητα, με την έκτακτη εισφορά, με την προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά. Με όλα αυτά που αναγκάζονται να πληρώνουν οι φορολογούμενοι, αντί για τους φοροφυγάδες. Αντί λοιπόν να εισηγείστε να μειωθούν οι μισθοί, κύριε Αλμούνια, καλό θα ήταν να πιέζατε για σύλληψη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Η μείωση του ελλείμματος θα ήταν άμεση και εξυγιαντική. Και αντίστοιχα εξυγιαντική θα ήταν και η παρέμβασή σας.

gnikolo@dolnet.gr