«Πρόταση-βόμβα» για τα εργασιακά του ΟΣΕ υπέβαλε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζομένους το υπουργείο Μεταφορών, στο πλαίσιο νέου σχεδίου για την εξυγίανση του Οργανισμού, τα ελλείμματα του οποίου ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Μεταφορών άλλαξε το προηγούμενο σχέδιο περί εθελουσίας εξόδου και κατέθεσε πρόταση η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση άνω των 3.000 εργαζομένων, με κατεύθυνση το σπίτι τους, εν είδει «υποχρεωτικής εφεδρείας». Θα πληρώνονται με το 70% του μισθού τους, ενώ θα επανέρχονται στο ΟΣΕ όταν και όποτε θα κρίνονται χρήσιμοι από τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα στην «πρότασηβόμβα» περιλαμβάνονται όσοι εργαζόμενοι είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και απαιτούνται ως και δέκα χρόνια μέχρι την κανονική συνταξιοδότηση.

Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 70% του βασικού μισθού τους και μισό εφάπαξ, ενώ θα βρίσκονται στη διάθεση του ΟΣΕ να τους χρησιμοποιεί όποτε κρίνεται απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακτούν και τα υπόλοιπα δικαιώματά τους. Το άλλο μισό θα το λαμβάνουν όταν συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια. Επίσης η σύνταξή τους θα ανέρχεται στο 80% του μισθού, όπως προβλέπεται. Οσοι