Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος οι ασκήσεις προσημείωσης ακραίων καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων προς το παρόν δεν εμπνέουν ανησυχία. Ο διοικητής της ΤτΕ κ.

Γ. Προβόπουλοςέχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζας να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή εικόνα της κατάστασης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, σε μια περίοδο όπου η ύφεση χτυπάει την πόρτα της Ελλάδος και ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης των επισφαλειών είναι ορατός.

Τα stress tests που διενεργεί η κεντρική τράπεζα από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 δείχνουν ότι οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι, παρά την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης και την έκθεσή τους στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ακόμη και αν επαληθευθούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια για τις τοπικές οικονομίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα αν επαναληφθούν οι συνθήκες ρευστότητας που επεκράτησαν τους προηγούμενους μήνες, καθώς τότε θα χτυπήσει δυνατά το «καμπανάκι» για την πλειονότητα των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πάντως, μετά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών σε όλον τον κόσμο και τη στήριξη που παρείχαν οι κυβερνήσεις στα τραπεζικά συστήματα, δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί εκ νέου η λειψυδρία κεφαλαίων που παρουσιάστηκε μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Βrothers το περασμένο φθινόπωρο.

Οπως έχει ήδη γνωστοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να της παρέχουν στοιχεία σχετικά με το χρηματοδοτικό τους άνοιγμα και τον δείκτη ρευστών διαθεσίμων που διαμορφώνεται σε διάφορα υποθετικά σενάρια. Αν ο δείκτης μειωθεί σε κάποιο από τα σενάρια αυτά σε ποσοστό χαμηλότερο από το 20%, ζητείται από τις τράπεζες να προσδιορίσουν τον άριστο γι΄ αυτές συνδυασμό περιορισμού πιστωτικής επέκτασης και προσφυγής σε επιπλέον δανεισμό, ώστε να επανέλθει στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό. Με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα, προς το παρόν οι ασκήσεις προσομοίωσης δεν δείχνουν κάτι το ανησυχητικό.