Ερχεται μεγαλύτερη κρίση στην οικοδομή τους επόμενους μήνες εκτιμά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Ι. Αλαβάνος , ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, κατ΄ αρχήν θετικά, αλλά όχι τόσο τολμηρά όσο επιβάλλει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Θα έπρεπε να είναι μέτρα, όπως είπε, με μεγαλύτερη ευαισθησία προς την κατεύθυνση των ασθενέστερων εισοδηματικά πολιτών, να προβλέπουν την ενίσχυση της πρώτης κατοικίας με μείωση των συντελεστών φορολόγησης. Με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο ΤΕΕ εκτιμάται ότι η κατάσταση στην οικοδομική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη σημερινή κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια.

– Πιστεύετε ότι επίκειται μεγαλύτερη κρίση στην οικοδομή, και γιατί; Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΤΕΕ;

«Το α΄ τετράμηνο του 2009 καταγράφεται πτώση της τάξεως του 23% στην οικοδομική δραστηριότητα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Τα στοιχεία του ΤΕΕ απορρέουν από δύο δείκτες που σχετίζονται με τις αμοιβές των μηχανικών, ο πρώτος πριν από την έκδοση της άδειας και ο δεύτερος κατά την κατασκευή. Πρώτη φορά τον Απρίλιο παρατηρήθηκε η πτώση που αφορά τον πρώτο δείκτη να είναι μεγαλύτερη του δεύτερου. Αυτό μας επιβεβαιώνει και στατιστικά την εκτίμηση ότι η κρίση θα είναι μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες, αν δεν ληφθούν μέτρα που θα την αντιστρέψουν».

– Γιατί χαρακτηρίσατε άτολμα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας;

«Η τελική κρίση θα υπάρξει όταν διευκρινισθούν απόλυτα. Από μια σειρά μέτρα που έχουν προταθεί δεν επιλέχθηκαν αυτά που θα ελάφρυναν πραγματικά αυτούς που πλήττονται καίρια από την κρίση, όσους δηλαδή έχουν χαμηλά εισοδήματα ή αυτά που, οικονομικά και θεσμικά, άμεσα και μακροπρόθεσμα θα λειτουργούσαν θετικά για το κράτος, το περιβάλλον, τους πολίτες και τους απασχολουμένους στον τομέα.

Τέλος και μόνη η σύγκριση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για άλλες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας λειτουργεί αρνητικά ψυχολογικά».

– Τι προτείνει το ΤΕΕ στον τομέα αυτό για να βγούμε από την κρίση;

«Πέντε κατηγορίες μέτρων που υποδηλώνονται από τα παρακάτω: Επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Στροφή στη συντήρηση, αισθητική παρέμβαση και εξοικονόμηση ενέργειας στα υπάρχοντα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, με συγκεκριμένα μέτρα και γενναία κίνητρα. Ενίσχυση αυτών που αγοράζουν πρώτη κατοικία με επιπλέον φορολογικές απαλλαγές ή επιδοτήσεις. Χρήση- πιστοποιημένων- υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, πριμοδότηση βιοκλιματικών κτιρίων. Δημόσια στεγαστική πολιτική και αρχιτεκτονική των δημόσιων κτιρίων».