Όταν ο σκηνοθέτης Τζ.Τζ.Αμπραμς, δημιουργός της πασίγνωστης τηλεοπτικής σειράς με τίτλο «Lost», ανέλαβε να σκηνοθετήσει το «Σταρ Τρεκ», αποφάσισε να επιστρέψει στην αρχή του μύθου και με στόχο να προσελκύσει μια νέα γενιά θεατών αλλά και παράλληλα και να ικανοποιήσει τους φαν της σειράς.

Ο Τζ.Τζ. Αμπραμς παρουσιάζει το Έντερπραϊζ να ξεκινά τα πρώτα του ταξίδια στο άγνωστο, δείχνοντας τους Κερκ και Σποκ σε νεαρή ηλικία. Οι σεναριογράφοι, ο σκηνοθέτης και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας περιμένουν να δουν την αντίδραση των trekkies (των φανατικών θαυμαστών του Σταρ Τρεκ) στην καινούρια ταινία, πριν λάβουν την τελική τους απόφαση, για τη δημιουργία ενός σίκουελ. Ο ίδιος ο Τζ.Τζ.Αμπραμς έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να βρίσκεται πίσω από την παραγωγή του φιλμ, ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν θα θελήσει να καθίσει ξανά και στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Οι φαν αναμένουν με ενδιαφέρον το νέο εγχείρημα, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν σε διαδικτυακές ψηφοφορίες ότι σκοπεύουν να εμφανιστούν στις σκοτεινές αίθουσες μασκαρεμένοι ως ήρωες της ταινίας.Το φιλμ είναι το 11ο που γυρίζεται και έχει την ευλογία του κλασσικού Σποκ, Λέοναρντ Νιμόι (στη σύγχρονη εκδοχή τον ερμηνεύει Ζάκαρι Κουίντο των τηλεοπτικών Heroes). Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες στις 7 Μαΐου.