Πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει όλα τα κόμματα, προκειμένου να συγκροτηθεί εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα καταθέσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Σήμερα αξιολογείται και κρίνεται η βούληση του πολιτικού κόσμου να δώσει τέλος σε φαύλες πρακτικές και αντιλήψεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν τη ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη στη Βουλή.

«Είναι ώρα ο πολιτικός κόσμος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να υπερασπιστεί την αυτονομία της πολιτικής, να προτάξει το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα πάσης φύσεως συμφέροντα και σκοπιμότητες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι είναι ώρα «να λυτρωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί από την ομηρία ενός αδιαφανούς συστήματος εξουσίας, που καθηλώνει τη χώρα και το μέλλον της».

Τόνισε, μάλιστα, ότι «αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει όλα τα κόμματα για τη χάραξη στρατηγικής καταπολέμησης της διαφθοράς στον τόπο μας, ενώ θα προχωρήσουμε και στις αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίσουν τη διαφάνεια και τη χρηστή χρησιμοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού».

Υπογράμμισε επίσης πως αυτό που καθορίζει τη στάση του κόμματος δεν είναι είναι μια ρεβανσιστική ή μικροκομματική αντίληψη.

Ο στόχος είναι διαφάνεια παντού, διαφάνεια για όλους, συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Τα σχόλια των κομμάτων

«Ματαίως επιχειρεί ο κ.Παπανδρέου να διαχωρίσει τη θέση του από το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας όψιμα το ρόλο του τιμητή των πάντων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας ότι «ήταν ο κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων, που με τις επιλογές τους και τις πρακτικές τους, ταυτίστηκαν με την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Υπηρέτησε, χωρίς ποτέ να διαφωνήσει, το καθεστώς της συγκάληψης και της ατιμωρησίας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γ.Παπανδρέου, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει εμπαιγμό τις αναφορές του Γ.Παπανδρέου στη διαφάνει για την αποφυγή σκανδάλων. «Γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρύβει ότι τα σκάνδαλα αναφύονται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποιεί η ΝΔ και που είναι συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα σκάνδαλα και η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία αποτελούν τον κοινό τόπο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα ο καβγάς ανάμεσά τους γίνεται για το πάπλωμα, δηλαδή την κυβερνητική εξουσία».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης σχολίασε για τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του θέλουν να ξεχνούν ότι η διαφθορά και το κατόρθωμα του υπερδανεισμού είναι έργο και των δύο κομμάτων της εξουσίας, του’Δικομματισμού ΑΕ’».

«Η ηθελημένη υποκρισία και από τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν ωφελεί την Δημοκρατία και την πολιτική ζωή του τόπου» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.