ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Παυλίδη, την οποία λέγεται ότι έχει ήδη αρχίσει να συντάσσει ο πρώην υπουργός, ελπίζει η κυβέρνηση να βρει διέξοδο από την υπόθεση των άγονων γραμμών. Οι επιτελείς της ΝΔ εξακολουθούν να δίνουν μυστικά «γραμμή» στους βουλευτές της να καταψηφίσουν, αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται ότι θα είναι καλύτερα για αυτήν ο βουλευτής να παραπεμφθεί και να παραιτηθεί, από το να μην παραπεμφθεί, να παραμείνει στη θέση του και να απολογείται ο κ. Κ. Καραμανλής γιατί κουκούλωσε ένασκάνδαλο. Για τους λόγους αυτούς το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι ο κ. Παυλίδης θα παραιτηθεί τελικώς την Τρίτη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα προκύψει από τη μυστική ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για αύριο το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

O κ. Παυλίδης δείχνει τα τελευταία 24ωρα να έχει αντιληφθεί ότι η επιλογή της παραίτησης είναι η μόνη που μπορεί να διατηρήσει τον ίδιο στην πολιτική, αλλά και η μόνη που μπορεί να λυτρώσει και τον Πρωθυπουργό από το βαρύ πολιτικό κόστος που θα πληρώσει.

Οπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του την περασμένη εβδομάδα, δεν ξέρει κι αυτός τι είναι καλύτερο να συμβεί στην αυριανή ψηφοφορία. Αν ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, τότε το κυβερνών κόμμα θα υποστεί μια πολιτική ήττα αφού η πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας θα έχει αποδοκιμάσει το πόρισμα που συνέταξαν οι βουλευτές της ΝΔ. Ταυτόχρονα θα δώσει το δικαίωμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής έχει χάσει πια τον έλεγχο της Βουλής και είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αν ο κ. Παυλίδης δεν παραπεμφθεί, τότε την κοινοβουλευτική ήττα θα την έχει υποστεί το ΠαΣοΚ, αλλά ο κ. Καραμανλής θα κατηγορείται ότι κουκούλωσε ένα σκάνδαλο, συμμαχώντας μάλιστα στο παρασκήνιο με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη. Αν μάλιστα η μη παραπομπή συνοδευτεί από μεγάλο αριθμό λευκών ψηφοδελτίων, τότε θα πρέπει να απολογείται και για την ψήφο διαμαρτυρίας μερίδας βουλευτών της ΝΔ προς τον αρχηγό τους.

Η προειδοποίηση
Oπως πληροφορείται «Το Βήμα», στελέχη της ΝΔ έχουν πλησιάσει τις τελευταίες ημέρες τον κ. Παυλίδη και τον έχουν ενημερώσει ότι αν δεν παραιτηθεί ως την Τρίτη, τότε ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές (αν η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή του) και να μην τον συμπεριλάβει ξανά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ (αν η Βουλή αποφασίσει τη μη παραπομπή του). Με λίγα λόγια, τα στελέχη της ΝΔ εκβιάζουν τον κ. Παυλίδη να παραιτηθεί σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνοντάς τον ότι, αν παραιτηθεί, τότε ως τις εθνικές εκλογές η υπόθεσή του θα έχει ολοκληρωθεί και δικαστικά και εφόσον αθωωθεί (που νομικά θεωρείται σχεδόν βέβαιο) τότε θα επιστρέψει με θριαμβευτικό τρόπο στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου.

Και ο ίδιος ο βουλευτής όμως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί μετά τη Δευτέρα να παραμείνει στη θέση του, αλλά δεν το ομολογεί από πριν για να μην εισπράξει μια ομόθυμη παραπομπή από τη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό, δεν θα συμμετάσχει και πάλι στη συζήτηση, στην οποία την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ.Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας, αλλά θα λάβει μέρος κανονικά στην ψηφοφορία.

Ο κ. Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει και το τι θα πράξει σε κάθε περίπτωση, με κινήσεις που δείχνουν καθαρά ότι θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Αν ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, τότε ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει αμέσως την παραίτησή του. Είναι σχεδόν βέβαιος ότι θα τη λάβει και γι΄ αυτό δεν ανησυχεί. Αλλά, αν δεν τη λάβει, είναι αναγκασμένος να καταφύγει σε εκλογές, απορρίπτοντας ήδη προτάσεις να συνεχίσει να κυβερνά με 150 βουλευτές, όπως πρότεινε την περασμένη εβδομάδα και δημοσίως ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλος και τον εξόργισε.

Αν δεν παραπεμφθεί, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις διαρροές που θα έχουν απαραιτήτως υπάρξει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ για το ΠαΣοΚ και σε οδυνηρή έκπληξη για τον κ. Γ.Παπανδρέου. Ταυτόχρονα θα δηλώσει δημόσια ότι το σχέδιο του ΠαΣοΚ να βουλιάξει τη χώρα στη σκανδαλολογία κατέρρευσε, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο αν υποβαθμίσει την παραγραφή της υπόθεσης που θα έχει επέλθει αναγκαστικά με το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Μετωπική επίθεση
Από την επόμενη ημέρα ο κ. Καραμανλής σχεδιάζει να κλιμακώσει τη μετωπική επίθεσή του κατά του ΠαΣοΚ και κατά του κ. Γ. Παπανδρέου προσωπικά, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να κυλήσει τη χώρα στη λάσπη.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στους βουλευτές του να απορρίψουν την Τετάρτη την πρόταση του ΠαΣοΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens με τη δέσμευση ότι η επιτροπή θα συσταθεί μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, δηλαδή ως τα τέλη του μήνα. Επίσης προετοιμάζει μια επίθεση κατά του ΠαΣοΚ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή.