Στα φορολογικά μέτρα τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται η αλλαγή της φορολογίας των εισοδημάτων με την καθιέρωση ανώτατου συντελεστή 45% για τα υψηλά εισοδήματα (από 40% που ισχύει σήμερα για ετήσιο εισόδημα άνω των 75.000
ευρώ), αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων και η εκ νέου αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα τουλάχιστον κατά 10%, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τις χαμηλότερες τιμές βενζίνης στην ευρωζώνη.
Τα μέτρα αυτά θα είναι «μόνιμα», όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξάνεται και εφέτος θα επιδεινωθεί λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας. Η ΕΕ απαίτησε μάλιστα τα μέτρα one off- «μια κι έξω»- όπως η έκτακτη εισφορά ή το τέλος διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων που έρχεται να μην επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια καθώς εντείνουν τις ανισότητες στο φορολογικό σύστημα και πλήττουν μόνο τους συνεπείς φορολογουμένους.
Μετά και τις συστάσεις αυτές η αύξηση της φορολογίας των καταθέσεων 10% επί των τόκων είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα φθάσει στο 15% που ήταν προ έτους. Στο τέλος του 2008 το συνολικό ύψος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν 230 δισ. ευρώ.
▅Πλειοδοτεί το ΠαΣοΚ
Με το μέτρο αυτό δύσκολα θα διαφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς το ΠαΣοΚ έχει προτείνει να προστίθενται οι τόκοι των καταθέσεων στα εισοδήματα του φορολογουμένου και να φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα, που σημαίνει ότι για τα υψηλά εισοδήματα ο φόρος θα ανέρχεται στο 40% σήμερα ή στο 45% αν αυξηθεί ο ανώτερος συντελεστής φορολογίας.
Εφέτος για πρώτη φορά θα ισχύσει και η φορολογία 10% επί των διανεμομένων μερισμάτων των εταιρειών και των αμοιβών- μπόνους, δωρεάν μετοχές κτλ.- προς τα στελέχη των επιχειρήσεων, για τα οποία το ΠαΣοΚ επίσης προτείνει να προστίθενται στο συνολικό εισόδημα και να φορολογούνται με βάση την κλίμακα.