ΓΚΡΟΖΝΙ Στις 16 Απριλίου η Μόσχα ανήγγειλε τον τερματισμό της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Τσετσενία, η οποία ξεκίνησε το 1999. Η εικόνα στην περιοχή η οποία έχει βιώσει δύο πολεμικές συγκρούσεις είναι σήμερα αντιφατική, με την πρωτεύουσα Γκρόζνι να ανοικοδομείται πυρετωδώς χάρη στον υπερδραστήριο πρόεδροΡαμζάν Καντίροφ , την ώρα που ο ανταρτοπόλεμος μαίνεται στα βουνά.

«Ραμζάν, ευχαριστούμε για το Γκρόζνι» γράφει ένα πανό αναρτημένο σε πρόσοψη κτιρίου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, στη γωνία της αριστοκρατικής «οδού Πούτιν», του μοναδικού δρόμου που φέρει το όνομα του νυν πρωθυπουργού και πρώην προέδρουΒλαντίμιρ Πούτινσε ολόκληρη τη Ρωσία.

Ο νέος «ισχυρός ανήρ» της Τσετσενίας είναι γιος τουΑχμάντ Καντίροφ , πρώην αντάρτη, φίλα προσκείμενου στο Κρεμλίνο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Τσετσενίας ως τη δολοφονία του, το 2004. Πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ραμζάν έγινε επικεφαλής της μικρής αυτής Δημοκρατίας του Καυκάσου το 2007, σε ηλικία μόλις 30 ετών.

Στα 32 του σήμερα, ο υπερβολικός σε όλα πρόεδρος, συλλέκτης ακριβών αυτοκινήτων, αλλά και ωραίων γυναικών, είναι εξόχως δημοφιλής, ακόμη και στους κύκλους των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει για όλα: τη μια μέρα μπορεί να αποπέμψει μπροστά στις κάμερες έναν διεφθαρμένο υπουργό και την άλλη να χαρίσει ένα διαμέρισμα σε ορφανά.

Τα οικονομικά του 32χρονου προέδρου εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα και από «το προσωπικό συμβόλαιο που τον συνδέει με τον Πούτιν», όπως εκμυστηρεύεται ανωνύμως τσετσένος νομικός. «Αυτή η σχέση μπορεί να τερματιστεί από μέρα σε μέρα. Ο δρόμος της εξουσίας είναι επικίνδυνος» συμπληρώνει.

Oυιός Καντίροφ απολαμβάνει σήμερα μεγάλη πολιτική αυτονομία, με αντάλλαγμα την «επιστροφή στη σταθερότητα». Δύσκολα ακούει κάποιος να μιλούν για το «σκοτεινό πρόσωπο» του Ραμζάν Καντίροφ στο Γκρόζνι. Η δολοφονία, τον περασμένο Ιανουάριο στη Βιέννη, του Ουμάρ Ισραΐλοφ, πρώην σωματοφύλακα του κ. Καντίροφ, ο οποίος σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των «Νew Υork Τimes» είχε συλλέξει πληροφορίες εναντίον του προέδρου για βασανιστήρια, αποτελεί θέμα ταμπού. Τα τραύματα του τσετσενικού λαού από τις δύο πολεμικές συγκρούσεις, που άφησαν πίσω τους 300.000 νεκρούς σε έναν πληθυσμό 1,3 εκατομμυρίων, δεν έχουν επουλωθεί ακόμη. «Για εμάς ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» εξομολογείται ηΤαμάρα Καντίροβα(απλή συνωνυμία με τον πρόεδρο), υπεύθυνη του συλλόγου ανεύρεσης αγνοουμένων. Η περιβαλλοντική μόλυνση, η γενικευμένη διαφθορά και η τρομακτική ανεργία που καλπάζει στο 80% είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην Τσετσενία.