ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η Μισέλ Ομπάμα είναι «πρώτη κυρία» εδώ και 100 ημέρες και κάθε κίνησή της εξετάζεται εξονυχιστικά. Με συνετά βήματα και συμπεριφορά που αρμόζει στη θέση της, η κυρία Ομπάμα φαίνεται ότι όχι μόνο διασκεδάζει τον ρόλο της, αλλά και τα καταφέρνει πολύ καλά σε αυτόν. Απολαμβάνει ρεκόρ δημοτικότητας, η οποία ξεπερνά εκείνη του συζύγου της, και ενώ συμπεριφέρεται όπως οι περισσότερες «πρώτες κυρίες», παραχωρώντας τα ηνία της διακυβέρνησης στον σύζυγό της, έχει ήδη δώσει το δικό της στίγμα στον Λευκό Οίκο.

Μόλις δέκα μήνες πριν, η κυρία Ομπάμα χαρακτηριζόταν από ορισμένους συντηρητικούς μια μαύρη γυναίκα γεμάτη θυμό. Οταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ομπάμα δήλωσε ότι για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή της ένιωθε περήφανη για τη χώρα της, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πως θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την πολιτική σταδιοδρο μία του συζύγου της. Στις μέρες μας όλοι σχεδόν τη θαυμάζουν για την εγκαρδιότητα και τους προσιτούς τρόπους της.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, απολαμβάνει υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας από τον σύζυγό της (αγγίζουν το 72%, έναντι του 69%που συγκεντρώνει ο κ. Ομπάμα), ενώ έχει καταφέρει να τη βλέπει με θετικό μάτι και το 60% των Ρεπουμπλικανών.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους έχει μπει στις καρδιές των Αμερικανών είναι και το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Κόρη μαύρου συνδικαλιστή από το Σικάγο, η δυναμική Μισέλ σπούδασε νομικά και διακρίθηκε στη δικηγορία προτού γνωρίσει τον σύζυγό της.

«Δεν υπάρχει τίποτε στην ιστορία της ζωής μου που να δείχνει ότι θα μπορούσα να φτάσω ως εδώ. Δεν μεγάλωσα με αξιοσημείωτα πλούτη, ανέσεις ή έχοντας μια υψηλή κοινωνική θέση» έχει δηλώσει.

Η κυρία Ομπάμα μοιάζει να βιώνει τον ρόλο της ως προνόμιο που διαχειρίζεται με σύνεση και διατηρεί χαμηλό προφίλ. Το γεγονός αυτό είναι εμφανές τόσο στις ενδυματολογικές επιλογές της, που παραμένουν κομψές, χωρίς να αποτελούνται πάντα από δημιουργίες υψηλής ραπτικής, όσο και από το ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης αρνήθηκε να αξιοποιήσει το κονδύλι ύψους 100.000 δολαρίων που προβλεπόταν για την ανακαίνιση του Λευκού Οίκου, εν όψει της εγκατάστασης των νέων ενοίκων του.

Χωρίς να παίρνει ενεργό θέση σε φλέγοντα πολιτικά ζητήματα, το σίγουρο είναι ότι δεν παραμένει άεργη.

Οργάνωσε την εγκατάσταση της οικογένειάς της στην προεδρική κατοικία, προσέγγισε τις οικογένειες στρατιωτών, σέρβιρε φαγητό σε αστέγους, επισκέφθηκε δημόσια σχολεία της Ουάσιγκτον, κάλεσε παιδιά στον Λευκό Οίκο και συνόδευσε τον σύζυγό της σε πλήθος δημόσιων εκδηλώσεων και επίσημων επισκέψεων, καταφέρνοντας πάντοτε να κλέβει την παράσταση.