Μπορεί να προκάλεσαν έκπληξη στους κατοίκους των κεντρικών και νότιων περιοχών της χώρας οι χθεσινές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όμως για τους κατοίκους του Μετσόβου δεν είναι τόσο σπάνιο το φαινόμενο, αφού σε αρκετές ορεινές περιοχές της Ελλάδας έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα στον Μάιο.

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα τον Μάιο του 1964, του 1989 και του 1995, σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, και συγκεκριμένα ακόμη και μέσα στην πόλη της Φλώρινας. Οσο και αν φαίνεται παράξενο, υπάρχουν αναφορές για χιονοπτώσεις ακόμη και ως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ολες οι παραπάνω περιπτώσεις συνδέονται άμεσα με τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στη μέση τροπόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την περιοχή μας, ενώ σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά και οι επιφανειακοί ψυχροί ανοιξιάτικοι άνεμοι που για τους αρχαίους Ελληνες ήταν γνωστοί ως «Ορνιθίες».

Στην εξέλιξη του καιρού και ως τα μέσα της εβδομάδας στη χώρα μας οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε επίπεδα κατά 4-6 βαθμούς κάτω από τη μέση κλιματική τιμή, ενώ σημαντικές βροχοπτώσεις θα έχουμε από αύριο το απόγευμα και κυρίως το διήμερο Δευτέρας- Τρίτης σε όλη σχεδόν τη χώρα. Από την Πέμπτη και μετά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και στα τέλη της εβδομάδας ο υδράργυρος θα επανέλθει σε κανονικές τιμές.