Στο περιθώριο του θετικού momentum (δυναμική) που κυριάρχησε στις μετοχές, το ενδεχόμενο μιας πανδημίας από τη «γρίπη των χοίρων» συνεχίζει να απασχολεί τις αγορές. «Ο γεωγραφικός εγκλεισμός του ιού δεν είναι κάτι εφικτό» ανέφερε εξάλλου εκπρόσωπος του ΠΟΥ, υπονοώντας ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κeith Wade, επικεφαλής οικονομολόγος της Schroders, εκτίμησε πάντως ότι ο κόσμος σήμερα είναι σχετικά καλά προετοιμασμένος, δεδομένου ότι υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης από την εποχή της «γρίπης των πτηνών». Ωστόσο, ακόμη και το ενδεχόμενο μιας ήπιας εξάπλωσης του ιού θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο- ιδιαίτερα εφόσον πλήττονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόσφατη εμπειρία στο Χονγκ Κονγκ με τον ιό SΑRS μάς δείχνει ότι οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, των αερομεταφορών και των ξενοδοχείων θα δεχθούν πλήγμα.

Παρ΄ όλα αυτά, εάν η εξάπλωση της γρίπης περιοριστεί σε συγκεκριμένες περιοχές, τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μόνιμες επιπτώσεις στην οικονομική παραγωγή, η οποία και θα πρέπει τελικά να αντιδράσει θετικά.

Αν λοιπόν η «νέα γρίπη» αντιμετωπιστεί, μήπως τελικά η άνοδος των μετοχών που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου είναι η απαρχή ενός νέου bull market (μακροχρόνια ανοδική αγορά), όπως εκτίμησε οΑnthony Βolton, πρόεδρος επενδύσεων της Fidelity Ιnternational, ή είναι ακόμη νωρίς για πανηγυρισμούς;

Με τα 2/3 των ελληνικών μετοχών να καταγράφουν πλέον θετικές αποδόσεις από την αρχή του έτους και το 30% να σημειώνει κέρδη άνω του 50%, οι παραπάνω προβληματισμοί έχουν έρθει για τα καλά και στο ΧΑ. Ωστόσο, αν και σε πολλές περιπτώσεις η αξία των μετοχών έχει διπλασιαστεί από τα πρόσφατα χαμηλά τους, εν τούτοις για να φθάσει η αξία τους στα υψηλά των τελευταίων 12 μηνών θα πρέπει να καταγραφούν αποδόσεις ακόμη και 800%. Κάτι τέτοιο όμως δεν αναμένεται σύντομα.

Ετσι, για όσους είναι στην αγορά, ίσως είναι πρέπον να αρχίσουν να παίρνουν μερικά από τα κέρδη τους, ενώ για όσους το σκέπτονται, ίσως δεν υπάρχει λόγος βεβιασμένων κινήσεων καθώς μία αναμενόμενη περίοδος συσσώρευσης των τιμών μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες, ειδικά σε πτωτικές συνεδριάσεις.

mantik@tovima.gr