Ως και 553 εκατ. ευρώ εισόδημα και από 10.774 ως 14.365 θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν στην τουριστική οικονομία της Αθήνας συνολικά αν διατηρηθεί η πτωτική τάση που διαγράφει ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2009 η πορεία των πληροτήτων των ξενοδοχείων, υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής (ΕΞΑ-Α) κ. Γ.Τσακίρης, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις της Ενωσης για το 2009 σε συνεργασία με την εταιρεία GΒR Consulting. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΞΑ-Α, από τον Δεκέμβριο του 2008 ως τον Μάρτιο του 2009 η πτώση των πληροτήτων κυμάνθηκε στο 20%, με αντίστοιχη μείωση των εσόδων κατά 25% και των τιμών κατά 5%. Μάλιστα η πτώση των διανυκτερεύσεων αναμένεται να παγιωθεί σε ποσοστό 20%-22%, ενώ η μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων «σταδιακά θα ξεπεράσει το 10%-12%», με αποτέλεσμα η απόδοση ανά δωμάτιο να συρρικνωθεί στο τέλος του χρόνου περίπου κατά 30%.
Την «επιτακτική» παρέμβαση της πολιτείας με θέσπιση μέτρων «για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων και μετά την κρίση», με ενίσχυση της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό κλάδο, της ρευστότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, ζήτησε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΞΑ-Α (οι εκλογές για το νέο ΔΣ της Ενωσης διεξάγονται σήμερα), υπογραμμίζοντας ότι ο αθηναϊκός τουρισμός διέρχεται την πιο κρίσιμη ίσως περίοδο στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας απάντησε αρνητικά στο αίτημα των ξενοδόχων της πρωτεύουσας για αναστολή και διευθέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων των ξενοδοχείων για το α΄ εξάμηνο του 2009, ενώ παρόμοια αντέδρασε και το υπουργείο Απασχόλησης για την εξάμηνη αναστολή και διευθέτηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Αθήνας- Αττικής και την ενίσχυση της απασχόλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις για το 2009, αφού τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού (πέρα από τη μείωση του τέλους Παρεπιδημούντων, την αναστολή της εισφοράς του 0,60 στα δάνεια και τη μείωση του ΕΤΑΚ).
Παράλληλα έγινε αναφορά και στα χρονίζοντα προβλήματα του τουρισμού της Αθήνας, όπως η αδυναμία λειτουργίας του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, η άρση του καμποτάζ για την προσέλκυση κρουαζιερών, η λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και η στοχευμένη προβολή της Αττικής. Κορυφαίο ωστόσο κρίνεται το ζήτημα της ασφαλείας των τουριστών στο κέντρο της πόλης (περιοχές από την Ομόνοια προς τις οδούς Αθηνάς, Πειραιώς, 3ης Σεπτεμβρίου και Ψυρρή), αφού η εγκληματικότητα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τους τελευταίους οκτώ μήνες. Μάλιστα σημειώθηκε ότι 6-7 ξενοδοχεία που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές ενδέχεται να κλείσουν για τον λόγο αυτόν.
Τέλος αναφερόμενος στις τιμές, ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑ-Α κ. Ι. Ρέτσος σημείωσε ότι η Αθήνα μεταξύ των δέκα βασικών ανταγωνιστών της εντάσσεται στους τρεις φθηνότερους προορισμούς από το 2003 ως σήμερα, ενώ πάνω από 55% των πωλήσεων των ξενοδοχείων της πόλης γίνεται μέσω Διαδικτύου, γεγονός που προσφέρει διαφάνεια, αλλά και την ευχέρεια της σύγκρισης τιμών.