Oι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν τα άλματα που σημειώνει η εγκληματικότητα στην Ελλάδα. Μάλιστα τονίζουν ότι η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί, συναρτάται με το δυσμενές περιβάλλον το οποίο έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση, την ανεργία και τις ευρύτερες κοινωνικές αναταράξεις σε ολόκληρη την υφήλιο.

Κοινός τόπος στην προσέγγιση των εγκληματολόγων είναι ότι η αυστηροποίηση της αστυνόμευσης και η αύξηση της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. δεν επαρκεί για να περιστείλει το φαινόμενο.

Για στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ένταση των εγκληματικών φαινομένων κάνει λόγο, σχολιάζοντας τις στατιστικές, ο αναπληρωτής καθηγητής της Εγκληματολογίας κ. Βασίλης Καρύδης. Και προσθέτει:

«Σε όλες τις μορφές της εγκληματικότητας,από τη θεωρούμενη “μικρή” ή “του δρόμου” ως το οργανωμένο και συντονισμένο έγκλημα, η έξαρση είναι αισθητή» .

Ο κ. Καρύδης επισημαίνει ότι «τα οξυμένα αυτά προβλήματα δεν είναι συνέπεια μόνο της ελλιπούς αστυνόμευσης».

«Εχουμε την υψηλότερη αναλογία αστυνομικών σε σχέση με τον πληθυσμό της χώραςανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Το ζήτημα επομένωςτίθεται περισσότερο στο επίπεδο της εκπαίδευσης,του συντονισμού και της ταχείας και αναλογικής με την κάθε περίπτωση εγκλήματος αντίδραση»καταλήγει ο κ. Καρύδης.

Τη διάσταση της οικονομικής κρίσης ως αιτίας της ραγδαίας αύξησης των οικονομικής φύσεως εγκλημάτων θέτει ο διδάκτωρ της Εγκληματολογίας κ.

Αγγελος Τσιγκρής.

«Δεν είναι αποκλειστικάελληνικό φαινόμενο. Τους τελευταίους μήνεςοι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν πλήξει τον κοινωνικό ιστό και τις οικονομικές του λειτουργίες στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και σε όλα τα αναπτυγμένα δυτικά κράτη»σημειώνει ο κ. Τσιγκρής.

Και προσθέτει:

«Οσο μαστίζονται μεγάλες πληθυσμικές ομάδες από τη φτώχεια και την ανέχεια, τόσο θα οξύνονται οι ανισότητες καιβέβαιαη αδυναμία πολλών να αποκτούν τα προς το ζην». «Ετσι, επακόλουθο αυτής της κατάστασης θα είναι να αυξάνονται τα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με την αύξηση της αστυνόμευσηςαλλά με την αλλαγή των οικονομικών ισορροπιών και μοντέλων»καταλήγει ο κ. Τσιγκρής.