ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ των σκανδάλων κινείται η πολιτική ζωή πενήντα ημέρες πριν από το στήσιμο της ευρωκάλπης και το ενδεχόμενο να… γονιμοποιηθούν δίδυμες εκλογές από το σκάνδαλο των άγονων γραμμών βαραίνει την πολιτική ατμόσφαιρα. Η απόφαση των βουλευτών του ΠαΣοΚ να προτείνουν την προσεχή Τετάρτη την παραπομπή- με διευρυμένο μάλιστα κατηγορητήριο- του πρώην υπουργού Αιγαίου κ.
Αρ. Παυλίδηφορτίζει την αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα εν όψει της συζήτησης και της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν τις θέσεις τους- «Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα τα σχέδια των πορισμάτων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ- και να χαράσσουν τη στρατηγική
τους, έχοντας ενώπιόν τους και μια ακόμη δικογραφία για τις άγονες γραμμές που η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει να οδηγηθεί σε διερεύνηση από νέα «προανακριτική». Πρόκριμα ωστόσο για την τροπή των εξελίξεων θα αποτελέσει η μυστική ψηφοφορία για την πρώτη «υπόθεση Παυλίδη» που προγραμματίζεται να γίνει την Τρίτη 28 Απριλίου, καθώς η κάλπη που θα στηθεί θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για όλες τις παρατάξεις. Πρωτίστως όμως για την κυβερνητική πλειοψηφία,η οποία ναι μεν επισήμως θα προσέλθει με «γραμμή» για «ψήφο κατά συνείδηση», πλην όμως η εισήγηση που θα εμφανίσουν οι βουλευτές της ΝΔ που μετείχαν στην Προανακριτική θα είναι, όπως όλα δείχνουν, απαλλακτική για τον πρώην υπουργό Αιγαίου,ο οποίος επιμένει να κρατά σε πολιτική ομηρεία το κόμμα του, αρνούμενος να ενδώσει στο κύμα των πιέσεων που δέχεται για να παραιτηθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας στην Προανακριτική βουλευτές του ΠαΣοΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι «υπάρχει επάρκεια στοιχείων» για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση εις βάρος του κ. Παυλίδη, για τον οποίον πρόσθεταν ότι «προέκυψαν στοιχεία, ενδείξεις και αποχρώσες ενδείξεις για τέλεση και άλλων αδικημάτων», όπως δωροδοκία, απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Στελέχη της ΝΔ αντιτείνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «σπεύδει να προσθέσει εκ των υστέρων νέες κατηγορίες για να καλύψει την αδυναμία να στοιχειοθετήσει το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας», προετοιμάζοντας το έδαφος για ερμηνεία του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για απόρριψη της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του μοναδικού αδικήματος που ψήφισε την πρώτη φορά η Βουλή.

Την άποψη αυτή φαίνεται εν μέρει να ενστερνίζεται και ο ΛΑΟΣ του κ.

Γ. Καρατζαφέρηπου χωρίς να ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση, με τον εκπρόσωπό του στην Επιτροπή να λέει ότι«δεν “πατάει” η εκβίαση, αλλά τα στοιχεία κατατείνουν σε παράβαση καθήκοντος και δωροδοκία».

Γαλάζια ομπρέλα για τον πρώην υπουργό
Στο κατ΄ αρχήν πόρισμά τους οι βουλευτές της ΝΔ παρέχουν πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του κ. Παυλίδη. Υποστηρίζουν ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για το επιδοτούμενο δρομολόγιο στη γραμμή Καβάλα- Λήμνος- Μυτιλήνη- Χίος- Σάμος που έκανε το υπουργείο Αιγαίου στις 25.5.2005«δεν έγινε διαγωνισμός και δεν υπάρχουν όροι,όπως στις περιπτώσεις των τυπικών μειοδοτικών διαγωνισμών, λόγω του κατεπείγοντος της διαδικασίας». Δικαιολογούν την αρχική ανάθεση στην εταιρεία G.Α. Ferries, όπως και το γεγονός ότι εν τέλει το δρομολόγιο ανέλαβε το πλοίο «Πηνελόπη», συμφερόντων άλλης (offshore) εταιρείας- που κατά τις καταγγελίες του κ.

Μανούσηείχε ξένη σημαία (από τις Μπαχάμες και ήταν νηολογίου Μακάο)- με τον ισχυρισμό ότι «είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ελληνοποίησης του πλοίου» και «την ημέρα που έγινε η κατακύρωση του διαγωνισμού συνέτρεχαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές επαινούν την πρωτοβουλία του κ. Παυλίδη να καθιερώσει το 2005 νομοθετικά τις πολυετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές. Και παράλληλα αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του ομοϊδεάτη τους εφοπλιστή ότι ο νέος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις 20.8.2006 «περιείχε φωτογραφικές διατάξεις», τέτοιες ώστε μόνον το «Πηνελόπη» του κ.

Αλ. Αγούδημουμπορούσε να καλύψει τους όρους του, υποστηρίζοντας αντιθέτως ότι διασφαλιζόταν «η συμμετοχή πλειάδας αξιόπλοων πλοίων».

Επικαλούνται προς τούτο καταθέσεις των μελών της επιτροπής διαγωνισμών που είχε ορίσει ο ίδιος ο κ. Παυλίδης, όπως ο υπάλληλος του υπουργείου Αιγαίου κ.

Ευστρ.Γεωργής που απέρριψε την ένσταση κατά του «Πηνελόπη» που είχε υποβάλει ο κ. Μανούσης επειδή η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν είχε «ονομαστικοποιήσει» τις μετοχές της.

Δικαιολογούν τις αποφάσεις
Δικαιολογημένη θεωρούν και την απόφαση να συνεχίσει να κάνει τα δρομολόγια το πλοίο του κ. Αγούδημου –«δεν έγινε απευθείας ανάθεση,αλλά χρήση της νομοθεσίας για τετράμηνη παράταση στη διάρκεια των συμβάσεων»– όταν δικαιώθηκε κατ΄ αρχήν η ένσταση του κ. Μανούση στις 7.12.2006 (σ.σ.: χρόνος κατά τον οποίο ο εφοπλιστής ισχυρίζεται ότι έδωσε χρήματα στον στενό συνεργάτη του υπουργού κ.

Π. Ζαχαρίουσε αντάλλαγμα για στοιχεία που του παρέσχε κατά του ανταγωνιστή του). «Η “Πηνελόπη” εξυπηρετούσε ήδη τη γραμμή,η δε προσφορά της ήταν οικονομικότερη κατά 4.000

ευρώ από τη ΣΑΟΣ», δηλαδή την εταιρεία του κ. Μανούση, υποστηρίζουν τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, που αποδίδουν«στο καλό των νησιών και της εξυπηρέτησης των νησιωτών» και τη νέα παράταση που δόθηκε στο πλοίο του κ. Αγούδημου τον Φεβρουάριο του 2007.

Παρακάμπτουν- μέχρι στιγμήςτην ενημέρωση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ κ.

Κ. Ζαχαράκη, ενώ αμφισβητούν την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια των προθέσεων του «γαλάζιου» εφοπλιστή και σχολιάζοντας τα εξώδικα με τα οποία διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό του, υποστηρίζουν ότι«ο υπουργός προστάτευσε τα συμφέροντα της πολιτείας».

«Αβρόχοις ποσί» επιχειρούν, τέλος, να περάσουν, προσώρας τουλάχιστον, το σκέλος των καταγγελιών που αφορούν την αγορά του σπιτιού της θυγατέρας του πρώην υπουργού στο Ψυχικό, επικαλούμενοι κατ΄ αρχήν τις καταθέσεις που θέλουν το κόστος της αγοράς να «ήταν 235.000 ευρώ» και δικαιολογώντας την- αναληθή, όπως αποδείχθηκε- αναφορά ενώπιον του ανακριτή από τον κ. Παυλίδη περί 156.000 ευρώ ότι «αποτελεί την αντικειμενική αξία». Στο ζήτημα αυτό πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι «ακόμη επιφυλακτικοί, φοβούμενοι τυχόν εκπλήξεις» και θα διατυπώσουν την τελική θέση τους αφού λάβουν κάποια αναλυτικότερα στοιχεία από την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών της οικογένειας του πρώην υπουργού.