Οι μαθητές καθαρίζουν τα σχολεία τους στη Γερμανία

Βάζουν τους μαθητές να κάνουν φασίνα στα σχολεία τους για λόγους οικονομίας. Η πόλη Χίλντεσαϊμ στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας αποφάσισε ότι τα παιδιά θα καθαρίζουν στο εξής τις τάξεις τους

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Βάζουν τους μαθητές να κάνουν φασίνα στα σχολεία τους για λόγους οικονομίας. Η πόλη Χίλντεσαϊμ στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας αποφάσισε ότι τα παιδιά θα καθαρίζουν στο εξής τις τάξεις τους προκειμένου να εξοικονομεί ο δήμος 174.000 ευρώ τον χρόνο από τον προϋπολογισμό για την καθαριότητα. Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την οικονομική κρίση _ και προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις.

Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί αμφισβητούν τον «παιδαγωγικό χαρακτήρα» της φασίνας. «Οι εργαζόμενοι στο δημαρχείο θα αναλάβουν άραγε και εκείνοι την καθαριότητα του χώρου εργασίας τους;» διερωτάται με νόημα ο διευθυντής γυμνασίου της πόλης.

«Γελοιοποιηθήκαμε στα μάτια όλης της Γερμανίας»

δηλώνει τοπικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Με δεδομένη την κατακραυγή της κοινής γνώμης _ δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το 64% των δημοτών διαφωνεί με την ιδέα _ η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να υποχωρήσει, δηλώνοντας ότι τελικά η εφαρμογή της εγκυκλίου δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά «στη διακριτική ευχέρεια κάθε σχολικού ιδρύματος».

«Κανένα ταμπού δεν είναι πολύ ισχυρό όταν πρόκειται για εξοικονόμηση χρημάτων».

Με αυτό το σύνθημα ο δήμαρχος του Χίλντεσαϊμ προώθησε την εφαρμογή του μαθήματος της οικιακής οικονομίας «στην πράξη» και μάλιστα εντός των σχολικών τάξεων.

Η επιστολή του Κουρτ Μάχενς προς τους διευθυντές των 27 δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης ήταν σαφής: ο προϋπολογισμός του δήμου δεν επαρκεί για να πληρώνονται οι καθαρίστριες των σχολείων και έτσι από την 1η Απριλίου «το σκούπισμα στις τάξεις, ο καθαρισμός του πίνακα και το καθάρισμα των απορριμμάτων» θα πρέπει να γίνεται από τους μαθητές υπό την επιτήρηση των δασκάλων.

Οι τουαλέτες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των καθαριστριών των οποίων όμως οι ώρες εργασίας θα μειωθούν. Ετσι οι υπόλοιποι χώροι των κτιρίων δεν θα καθαρίζονται καθημερινά αλλά δύο φορές την εβδομάδα.

Φαίνεται ότι η σχολική κοινότητα δεν έχει στην πραγματικότητα και πολλές επιλογές αν θέλει να συνεχίσει να εργάζεται μέσα σε καθαρά κτίρια. «Δεν έχουμε χρήματα» δηλώνουν οι αρμόδιοι επί των οικονομικών του δήμου. Ελέω κρίσης λοιπόν αποφασίστηκε να μειωθεί κατά το ήμισυ το προσωπικό που απασχολείται στην καθαριότητα (και) των δημοτικών κτιρίων.

Πάντως η «αγγαρεία για την καθαριότητα» δεν είναι κάτι άγνωστο στη Γερμανία. Μόνο στο Αμβούργο το 87% των σχολικών ιδρυμάτων εφαρμόζει κάποιες τέτοιες πρακτικές, αν και όχι με τόση αυστηρότητα όπως στον δήμο της πόλης Χίλντεσαϊμ, προκειμένου όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος του κρατιδίου Γιαν Μπρουνς «να ενισχυθεί η υπευθυνότητα των μαθητών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk