Οι διαφορές μεταξύ των «είκοσι»

Με αποχώρηση από τη σύνοδο της G20 απειλεί ο Νικολά Σαρκοζί

Να αποχωρήσει από τη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο απειλεί η Γαλλία εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, δίνοντας μία εικόνα των διαφορών ανάμεσα στους «είκοσι» οι οποίες, ακόμα και εάν δεν τινάξουν στο αέρα τη σύνοδο, μειώνουν δραματικά τις προσδοκίες.

Να αποχωρήσει από τη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο απειλεί η Γαλλία εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, δίνοντας μία εικόνα των διαφορών ανάμεσα στους «είκοσι» οι οποίες, ακόμα και εάν δεν τινάξουν στο αέρα τη σύνοδο, μειώνουν δραματικά τις προσδοκίες από τη συνάντηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγορεί τους αγγλοσάξονες για την οικονομική κρίση, φέρεται να έχει απειλήσει με αποχώρηση, εάν δεν περάσει η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου διεθνούς κέντρου ελέγχου του χρηματοοικονομικού συστήματος -πρόταση που βρίσκει αντίθετη τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Την πρόθεση αυτή του Σαρκοζί επιβεβαίωσε στο BBC η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα τόσο στον οικοδεσπότη Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, όσο και στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος ο Μπράουν, γνωρίζοντας πως οι διαφορές ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι τόσο μεγάλες, που απειλούν να δυναμιτίσουν τη σύνοδο, απηύθυνε έκκληση για ενότητα αναφορικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Το σημαντικότερο είναι να δράσουμε όλοι μαζί, διότι εάν ενεργήσουμε μαζί με άλλες χώρες, θα έχει τη διπλάσια αποτελεσματικότητα από ό,τι εάν το κάνουμε μεμονωμένα», δήλωσε. «Πρέπει να αναλάβουμε παγκόσμια δράση για να εγγυηθούμε ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο ασφαλείς και για πρώτη φορά το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Γκόρντον Μπράουν επανέλαβε ότι ελπίζει πως η Ομάδα των 20 θα συμφωνήσει σε μέτρα για την εκκαθάριση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη διοχέτευση χρήματος στις οικονομίες των χωρών, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την επανεκκίνηση του διεθνούς εμπορίου.

Οι είκοσι ηγέτες των βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών που θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Ντόκλαντς, κοντά στο Σίτυ, την οικονομική καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, την πρωτόγνωρη εδώ και δεκαετίες οικονομική κρίση, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Για τον Γκόρντον Μπράουν, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η κυβέρνησή του, που αντιμετωπίζει εκλογική αναμέτρηση σε 14 μήνες, τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του αγγλοαμερικανικού μοντέλου, ώστε να αποκτήσει περισσότερο ρυθμιστικό χαρακτήρα, αλλά διαφωνεί με την πρόταση Σαρκοζί για ένα παγκόσμιο εποπτικό οργανισμό του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Πιο κοινή ανάμεσα στους «είκοσι» είναι η ιδέα ενός «κολεγίου» των εποπτικών αρχών, μία μορφή αυξημένης συνεργασίας των ήδη υπαρχόντων σε κάθε χώρα ρυθμιστικών αρχών. Το Παρίσι δεν φαίνεται να αποδέχεται μία τέτοια λύση και πιθανή αποχώρηση του Νικολά Σαρκοζί θα μπορούσε να τινάξει τη σύνοδο στον αέρα.

Στο Λονδίνο, έγραφαν οι Times, θεωρούν ότι οι απειλές του Σαρκοζί απευθύνονται αποκλειστικά στο γαλλικό ακροατήριο. Εντούτοις, σημαίνουν κάτι παραπάνω: Υποδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ακόμα και εντός της ευρωζώνης ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Γαλλία και η Γερμανία, για παράδειγμα, έχουν βρεθεί αντιμέτωπες για τα μέτρα που θεωρήθηκαν ότι προάγουν τον οικονομικό εθνικισμό. Από την άλλη πλευρά, όμως, έδρασαν μαζί όταν χρειάστηκε να εκφράσουν τη διαφωνία τους για τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης της οικονομίας που επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γκόρντον Μπράουν έχει πλήρη αίσθηση των διαφορών αυτών και γι’ αυτό το σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος περιορίζεται σε μία έκκληση για την αποφυγή κινήσεων σε νομισματικό επίπεδο που θα μπορούσαν να πλήξουν άλλες χώρες και σε μία καταδίκη του προστατευτισμού.

Πάντως, σύμμαχος των απόψεων για μεγάλες τομές στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα εμφανίζεται η διεθνής κοινή γνώμη. Έρευνα για το BBC World Service δείχνει ότι το 70% των ερωτηθέντων σε τριάντα χώρες θεωρούν ότι είναι αναγκαίες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο, σε ποσοστό 65%, θεωρούν οι πολίτες στις 15 χώρες της G20.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk