«Ωρα της κρίσης» για το άσυλο

Κρίσιμη ημέρα θα είναι η σημερινή για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς η κατάληψη που ξεκίνησε στην πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι πιθανόν να οδηγήσει σε επέμβαση της Αστυνομίας. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος έχουν καλέσει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του ιδρύματος. Στόχος τους θα είναι να πείσουν τους καταληψίες να εγκαταλείψουν το κτίριο.

«Ωρα της κρίσης» για το άσυλο | tovima.gr

Κρίσιμη ημέρα θα είναι η σημερινή για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς η κατάληψη που ξεκίνησε στην πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι πιθανόν να οδηγήσει σε επέμβαση της Αστυνομίας. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος έχουν καλέσει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του ιδρύματος. Στόχος τους θα είναι να πείσουν τους καταληψίες να εγκαταλείψουν το κτίριο. Στην αντίθεση περίπτωση η σύγκλητος του ιδρύματος έχει ήδη λάβει απόφαση να «γίνει αποκατάσταση της παραβίασης του ασύλου» που γίνεται από τους καταληψίες «με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο που διαθέτει η ακαδημαϊκή κοινότητα και η Πολιτεί α». Παράλληλα όμως και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Δ.Παπαγεωργίου έχει προειδοποιήσει για επέμβαση σε κάθε δημόσιο κτίριο που τελεί υπό κατάληψη. Οι νεαροί καταληψίες του ΑΠΘ διαμαρτύρονται για την υπόθεση Κούνεβα και για την ανάθεση της καθαριότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε εργολαβική εταιρεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος παρέπεμψε χθες στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επανέλαβε ότι υπάρχει ο νόμος που προστατεύει την έρευνα, τη διδασκαλία και τη διακίνηση των ιδεών μέσα στα ιδρύματα. Στο θέμα του ασύλου αναφέρθηκαν και πρυτάνεις των πανεπιστημίων που συμμετείχαν χθες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν στην ύπαρξη των νόμων που θεσπίστηκαν πρόσφατα για το θέμα, αλλά και στις ευθύνες της πολιτείας και των εμπλεκόμενων φορέων. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου του ΕΣΥΠ συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Σωκρ. Κάτσικας. Τα μέλη του νέου προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ- η οποία έχει επιστρέψει στον διάλογο για την Παιδεία- θα συναντηθούν σήμερα και με τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Από την πλευρά τού ΠαΣοΚ ο κ. Γ. Πανάρετος έθεσε χθες επτά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, μεταξύ των οποίων η πλήρης αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, η αξιολόγηση από διεθνή οργανισμό της λειτουργίας του υπουργείου Παιδείας, η χρηματοδότηση των φοιτητών κ.ά.

Στο μεταξύ η κατάληψη στο ΑΠΘ ανασύρει και τις παλαιότερες υποθέσεις καταλήψεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας, πολλές από τις οποίες συνεχίζονται επί σειρά ετών. Υπό κατάληψη βρίσκονται επί χρόνια αίθουσες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πατησίων και στην περιοχή του Ζωγράφου, αλλά και διαμερίσματα που ανήκουν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Στέκια ατόμων που λειτουργούν ως καταλήψεις και ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και τον αναρχικό χώρο λειτουργούν στη Νομική Σχολή και στο Χημείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk