Ολα θα κριθούν στις εκλογές

Μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Ζάκυνθο και τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει σύντομα από την ηγεσία της ΝΔ, όλοι στο κυβερνών κόμμα αναρωτιούνται αν ο κ. Καραμανλής πράγματι τα εννοούσε ή αν τα είπε γιατί έτσι ήταν αναγκασμένος από την τροπή που πήραν οι εξελίξεις. Το ύφος του μαρτυρούσε ότι πράγματι τα εννοούσε. Οι φράσεις του πάλι όχι! Οταν κάποιος διαδίδει ότι σκοπεύεις να παραιτηθείς και δεν σου περνάει από το μυαλό, βγαίνεις και το διαψεύδεις φωναχτά, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους στις διατυπώσεις σου.

Ολα θα κριθούν  στις εκλογές | tovima.gr

Μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Ζάκυνθο και τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει σύντομα από την ηγεσία της ΝΔ, όλοι στο κυβερνών κόμμα αναρωτιούνται αν ο κ. Καραμανλής πράγματι τα εννοούσε ή αν τα είπε γιατί έτσι ήταν αναγκασμένος από την τροπή που πήραν οι εξελίξεις.

Το ύφος του μαρτυρούσε ότι πράγματι τα εννοούσε. Οι φράσεις του πάλι όχι!

Οταν κάποιος διαδίδει ότι σκοπεύεις να παραιτηθείς και δεν σου περνάει από το μυαλό, βγαίνεις και το διαψεύδεις φωναχτά, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους στις διατυπώσεις σου. Ο κ. Καραμανλής δεν το έκανε αυτό. Ξεκίνησε τη φράση του λέγοντας ότι ουδέποτε τον απασχόλησαν αξιώματα και καρέκλες, για να καταλήξει τονίζοντας πως θα συνεχίσει να παλεύει ασταμάτητα για το συμφέρον του τόπου.

Και δεν μιλάμε για μια τυχαία φράση αλλά για μια πρόταση που τη χτένισαν και την ξαναχτένισαν οι συνεργάτες του προτού τη διαβάσει κι ο ίδιος και την ξαναχτενίσει με τη σειρά του. Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη έκφραση, λοιπόν, που δημιουργείται για να διαψεύσει τάσεις φυγής, δεν χωρούν τα «δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα».

Συνεπώς εξακολουθεί να το σκέπτεται…

Αλλά τελικώς θα το πράξει; Για να απαντήσει κανείς μάλλον δεν πρέπει να σταθεί σε φράσεις και εκφράσεις, αλλά να συμβουλευθεί την απλή λογική. Είναι σχεδόν βέβαιον ότι ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει στο τιμόνι της ΝΔ αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές ή αν ηττηθεί χωρίς να συντριβεί.

Πρώτα θα πάρει μια γεύση στις ευρωεκλογές, όπου έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η ΝΔ θα θεωρηθεί κερδισμένη, ακόμη κι αν ηττηθεί με ένα ποσοστό που δεν θα ξεπερνά τις δύο μονάδες. Αν όμως η κυβέρνηση ηττηθεί με διαφορά που θα υπερβαίνει τις τέσσερις μονάδες, τότε και ο κ. Καραμανλής θα αρχίσει να προετοιμάζει τη διαδοχή του. Αλλά και πάλι είναι βέβαιον ότι θα αναμένει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών που, αν δεν τις έχουμε τον Ιούνιο, θα τις έχουμε πιθανότατα το φθινόπωρο.

Στις εθνικές εκλογές θα κριθεί οριστικά και το μέλλον του κ. Κ. Καραμανλή. Αν κερδίσει ή αν ηττηθεί χωρίς να κατακτήσει αυτοδυναμία το ΠαΣοΚ, τότε παραμένει στο παιχνίδι και δύσκολα θα αμφισβητηθεί. Αν όμως επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το ΠαΣοΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει πως ο κ. Κ. Καραμανλής θα παραιτηθεί, όσο κι αν τον πιέζουν ορισμένα στελέχη του να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ και σε αυτή την περίπτωση;

Γι΄ αυτό και ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να αφήνει στις εμφανίσεις του όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Διαπιστώνει και εκείνος ότι δύσκολα θα μπορέσει να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα και αντιλαμβάνεται ότι ο μόνος τρόπος για να το πετύχει πλέον είναι να λέει την αλήθεια. Μόνο που όταν λες την αλήθεια δεν μπορείς και να κρυφθείς…

vchiotis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk