Επιστολές προς TO BHMA

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Ν. Θ.Σωτηρίου, εκπαιδευτικός, γράφει: Εχει ιδιαίτερη αξία η διανομή- με το σημερινό (29.3.2009) «Βήμα της Κυριακής»- του φυλλαδίου του καθηγητή δρος Sir Βασιλείου Μαρκεζίνη QC που αποτελεί ένα Μανιφέστο πολιτικής ανάκαμψης, της επίσημης διακήρυξης, από τη γραφίδα του ξεχωριστού αυτού Ελληνα και Ευρωπαίου Διανοητή, περί της αναγκαιότητος επιστροφής της πολιτικής στις υψηλές αρχές του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού- κυρίως της πολιτικής Αρετής.

Επιστολές προς TO BHMA | tovima.gr

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Το Μανιφέστο Μαρκεζίνη πέτρα στο τέλμα»
Ο κ. Ν. Θ.Σωτηρίου, εκπαιδευτικός, γράφει:

Εχει ιδιαίτερη αξία η διανομή- με το σημερινό (29.3.2009) «Βήμα της Κυριακής»- του φυλλαδίου του καθηγητή δρος Sir Βασιλείου Μαρκεζίνη QC που αποτελεί ένα Μανιφέστο πολιτικής ανάκαμψης, της επίσημης διακήρυξης, από τη γραφίδα του ξεχωριστού αυτού Ελληνα και Ευρωπαίου Διανοητή, περί της αναγκαιότητος επιστροφής της πολιτικής στις υψηλές αρχές του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού- κυρίως της πολιτικής Αρετής. Από τη μεταπολίτευση και μετά βιώνουμε βήμα βήμα την απομάκρυνση των πολιτικών από την Αρετή, τη θεοποίηση της αρπαχτής, της καταφρόνησης αξιών και ιδανικών, της χρηματιστικής, της σοφιστικής! Οι αρχές του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού διαστράφηκαν στη χώρα μας σε αδιέξοδη, καταστροφική ατομοκρατία και ισοπεδωτισμό που κατέληξε στην αποχαλίνωση του ακραίου και χυδαίου επιδεικτικού καταναλωτισμού. Δυστυχώς, τα παλαιά συντηρητικά στρώματα δεν άντεξαν στις απότομες και ασύλληπτες αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας- παραμερίστηκαν χωρίς να προλάβουν να αφήσουν τη σφραγίδα τους, αν και κυριάρχησαν για μισό και πλέον αιώνα στην πολιτική και κοινωνική σκηνή. Αλλά και ο προδικτατορικός προοδευτισμός, τα αναδυόμενα προοδευτικά στρώματα, διανοούμενοι που έτειναν να εκφραστούν μέσα από έναν νεοδιαφωτισμό (Ε. Π. Πανούτσος, Γ. Θεοτοκάς και όλη η ομάδα του περιοδικού «Εποχές») παραμερίστηκαν, και επικράτησε ένας χαοτικός νεοσκοταδισμός με μανδύα «προοδευτισμού». Τα ξεσπάσματα της θολής και αδιέξοδης βίας των νέων (Δεκέμβριος 2008) και η παρατεινόμενη γενικευμένη κρίση που ελάχιστα πλέον συγκαλύπτεται μας υποχρεώνουν να σκεφθούμε «τι μέλλει γενέσθαι». Και μάλιστα σε διεθνές περιβάλλον σκοτεινό και φορτωμένο με βαριά σύννεφα κρίσης…

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια νέα πολιτική σύνθεση του δοκιμασμένου με το ελπιζόμενο, του σταθερού υποστρώματος πολιτικής σκέψης με τις αναζητήσεις του παρόντος; Ποιοι θα αποτολμήσουν αυτή τη νέα σύνθεση και πώς; Το μανιφέστο Μαρκεζίνη μάς δείχνει τον δρόμο. Η έκδοση των «Εποχών» προσανατολισμένων στα σημερινά δεδομένα με σταθερή τη βάση των παλαιών αρχών τους, η δημιουργία ενός ομίλου «Ελληνικού Διαφωτισμού»- παλαιά σκέψη του κ. Χρήστου Λαμπράκη-, η δημιουργία των προϋποθέσεων συνάντησης διανοουμένων και νέων πολιτικών και η προβολή αυτών των ζυμώσεων, πιστεύω ότι αποτελούν επείγουσα αναγκαιότητα. Δεν φτάνει να μιλούμε ή να γράφουμε ατομικά. Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός άφθαρτων νέων δυνάμεων ώστε να διαμορφωθεί ένας πυρήνας ζωτικών ιδεών. Στην αυγή του περασμένου αιώνα οι Κοινωνιολόγοι, ο «Εκπαιδευτικός Ομιλος» κλπ. προετοίμασαν τη μεγάλη δεκαετία 1910-1920. Σήμερα, τι; Στα σοβαρά μιλούμε για Ευρώπη στην εκπαίδευσή μας; Ποτέ άλλοτε η εκπαίδευσή μας (και κυρίως στις καθηγητικές σχολές) δεν ήταν πιο τυπολατρική, αδιέξοδα συντηρητική, ασφυκτικά «ελλαδοκεντρική», εξετασιοκεντρική στους τύπους, την επιφάνεια των γνώσεων από ό,τι είναι σήμερα!

Αν δεν κατορθώσουμε να εμφυσήσουμε Ιδανικά και Αξίες στους νέους, αυτοί, μέσα στα σημερινά αδιέξοδα, θα ξεσπούν με δραματικές βίαιες εκδηλώσεις καταστροφής, τυφλής άρνησης! Ποια νέα πολιτική ελίτ, και πώς, θα εμπνεύσει αυτά τα Ιδανικά; Με ποια προγράμματα Παιδείας και ποιο εκπαιδευτικό σύστημα;

Το Μανιφέστο Μαρκεζίνη είναι μια μεγάλη πέτρα στο ελληνικό τέλμα- δεν φτάνει αυτή, χρειαζόμαστε κι άλλες, πολλές πέτρες που θα ταράξουν τα στεκούμενα βαλτονέρια…

Φορολογία, Εκκλησία και Αγιον Ορος
Ο κ. Σπύρος Μπαζίνας γράφει:

Υποστηρίζεται ότι η Εκκλησία και το Αγιον Ορος πρέπει να φορολογούνται όπως όλοι μας. Η Εκκλησία και το Αγιον Ορος είναι ΝΠΔΔ, εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον με το τεράστιο πνευματικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο τους. Η φορολόγησή τους από το Κράτος προϋποθέτει μια απόφαση ότι το Κράτος οφείλει να παύσει να επιδοτεί ουσιαστικά με το αφορολόγητο καθεστώς το έργο αυτό και είτε να το αναλάβει το ίδιο είτε να το εγκαταλείψει. Με βάση την εμπειρία, θα έλεγε κανείς ότι το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο είναι και το πλέον πιθανό. Το αποτέλεσμα αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και θα ευχαριστούσε μόνο εκείνους που διαπνέονται από αντιεκκλησιαστικές ιδέες για δογματικούς, ιδεολογικούς λόγους και αδιαφορούν για τις συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, δεν γνωρίζω να έχει γίνει μια τέτοια συζήτηση και να έχει ληφθεί μια απόφαση από τα αρμόδια όργανα για το τι πρέπει να γίνει με το τεράστιο κοινωφελές έργο της Εκκλησίας. Για το Αγιον Ορος πρέπει επίσης να τονισθεί ότι η περιουσία του εντός των ορίων του Αγίου Ορους έχει άλλο νομικό καθεστώς, αφού το Αγιον Ορος είναι αυτοδιοίκητο τμήμα της Ελλάδος με ιδιαίτερο καθεστώς κατοχυρωμένο με συνταγματικές διατάξεις και διατάξεις των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το όποιο ούτε κοινός ούτε ο συνταγματικός νομοθέτης μπορεί να αλλάζει κατά το δοκούν. Η εκτός του Αγίου Ορους περιουσία βεβαίως υπάγεται στον κοινό νομοθέτη, ο όποιος καθιέρωσε προ ετών (επί ΠαΣοΚ, προς τιμήν του) το επί αιώνες ισχύον εθιμικά αφορολόγητο καθεστώς, αναγνωρίζοντας έτσι ότι το τεράστιο κοινωφελές έργο του Αγίου Ορους.

Αλλά και για την εκτός του Αγίου Ορους περιουσία του Αγίου Ορους το ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις κατά το εκάστοτε δοκούν, τόσο ηθικά όσο και νομικά, αφού αυτή ανήκει στον ευρύτερο Ελληνισμό αλλά και στην Ορθοδοξία στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων ορθοδόξων χωρών που εξακολουθούν να θεωρούν πολύτιμο το έργο της Εκκλησίας και έχουν Μοναστήρια στο Αγιον Ορος, όπως η Ρωσία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

«Χάσιμο χρόνου»
Ο κ. Ιωάννης Μποφίλιας, καθηγητής ΑΕΙ,γράφει:

Κοινωνία, σχολεία, ιδρύματα έχουν την υποχρέωση να διαπλάσουν ανθρώπους με προσωπικότητα. Ο κουκουλοφόρος δεν διαθέτει προσωπικότητα. Φοβάται. Κουκουλώνεται. Κρύβεται. Αν πιστεύει ότι αγωνίζεται για κάτι ιδανικό, θα πρέπει να έχει το θάρρος να το διατυπώσει ελεύθερα, χωρίς κουκούλα, χωρίς βία, ως υπεύθυνος πολίτης. Για τις πράξεις του, σύμφωνα με την αρχή αυτή, θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχα έπαινος ή τιμωρία, βέβαια από μια δίκαιη και αντικειμενική δικαιοσύνη, ιδίως στην περίπτωση βίας. Κάτω από αυτούς τους συλλογισμούς θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια έντιμα προοδευτικά δημοκρατική κοινωνία για το συμφέρον όλων. Αν δεν θέλουμε μια τέτοια κοινωνία, τότε χάνουμε τον χρόνο μας άδικα.

«Ψυχραιμία και σεβασμός»
Ο κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος, ασφαλιστικός και επενδυτικός σύμβουλος- πολιτικός επιστήμων,γράφει:

Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος με χαμηλούς και όχι εξοντωτικούς συντελεστές φορολόγησης, ο έλεγχος των μονοπωλίων και της φοροδιαφυγής, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων και, το κυριότερο, η συνεισφορά του κάθε πολίτη στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητά του. Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού δεν πρέπει να υποτιμηθεί, διότι είναι μια μακροχρόνια και διευρυμένη πτώση τιμών που έχει ως αποτέλεσμα την αποχή των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων από την κατανάλωση λόγω αναμονής περαιτέρω μειώσεων στις τιμές. Οι παραγωγοί δεν κατορθώνουν να πωλήσουν τα προϊόντα τους και χρεοκοπούν, η ανεργία αυξάνεται και η ζήτηση μειώνεται ακόμη περισσότερο. Ο κόσμος δεν ξοδεύει, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο αποπληθωρισμός είναι μια κατάσταση χειρότερη της ύφεσης. Αλλοι πιστεύουν ότι μια μικρή δόση αποπληθωρισμού είναι αυτό που χρειάζονται οι καταναλωτές για να γίνει η επιθυμητή έξοδος από την κρίση. Οσο υποχωρεί ο πληθωρισμός οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται, ως και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την κρίση, να ακολουθήσει τις οδηγίες των υπευθύνων φορέων της ΕΕ, να λάβει τα αναγκαία πολιτικά και οικονομικά μέτρα, στηριζόμενη όμως πάντα στον σεβασμό του ανθρώπινου παράγοντα αλλά και στην προστασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

«Εκτακτη εισφορά και μειδιάματα»
Ο κ. Ε.Λαμπράκης, εκπαιδευτικός,από το Ηράκλειο Κρήτης, γράφει:

Αν οι πληροφορίες είναι σωστές, εντός των ημερών θα αρχίσουν να στέλνονται τα εκκαθαριστικά που αφορούν την επαναφορολόγηση εισοδημάτων άνω των 60.000 που αποκτήθηκαν το 2007 και φορολογήθηκαν το 2008. Αρχικά το μέτρο ηχεί σωστό και μάλιστα ακούγεται με ανακούφιση και ίσως κάποια ικανοποίηση από πολίτες που το εισόδημα τους υπολείπεται αρκετά του παραπάνω ποσού. Εξετάζοντας όμως το παραπάνω μέτρο πιο ψύχραιμα, γίνεται φανερό ότι όχι μόνο αδικεί κατάφορα μια μερίδα φορολογουμένων αλλά, αν δεν ληφθούν υπόψη κάποιοι παράγοντες, αντιμετωπίζει με αισχρό τρόπο έντιμους πολίτες χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Παρακάτω επιγραμματικά αναφέρω τους λόγους που καθιστούν το εν λόγω μέτρο άδικο και σε κάποιες περιπτώσεις κατάδηλα ανάλγητο. 1) Φορολογείται κάποιος για εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί. 2) Δεν εξετάζεται, είναι μάλλον αδύνατον, τι υπάρχει από αυτό το εισόδημα, τι καταναλώθηκε, τι επενδύθηκε και τι απόδοση είχε η επένδυση αυτή. Αν, για παράδειγμα, κάποιος αποπλήρωσε χρέη ή αν κάποιος άτυχος επένδυσε στο χρηματιστήριο. 3) Υπάρχουν και κάποια εισοδήματα τα οποία δεν υποχρεούται να αναφέρει ο φορολογούμενος ( κωδικοί 659 και 660). Αν λοιπόν για τον σχηματισμό του εισοδήματος, βάσει του οποίου θα υπολογισθεί η έκτακτη εισφορά, ληφθούν και αυτά τα ποσά, τότε γίνεται αντιληπτό ότι αν κάποιος δεν δήλωσε, νομίμως, τα εισοδήματα αυτά, αντιμετωπίζεται ευνοϊκά σε σχέση με αυτόν που τα δήλωσε. Προφανώς τα παραπάνω ελάχιστα αφορούν κάποιους υψηλών εισοδημάτων φοροδιαφεύγοντες συμπολίτες. Ισως διαβάζοντας να μειδιούν νιώθοντας δικαιωμένοι.

«Ευρώ, λίρα και σνομπ ανησυχίες»
Ο κ. Σωκράτης Αργύρης, από Ηράκλειο Κρήτης, γράφει:

Συνήθως κάποιος ανησυχεί για κάπoιον αν και ο ίδιος συμμετέχει στο ίδιο club. Αλλά να ανησυχούν οι ιστορικά φίλοι και σύμμαχοί μας Βρετανοί για το club της ευρωζώνης, όπου ευτυχώς για μας αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη αυτοί δεν συμμετέχουν, ε, αυτό είναι λίγο snob. Ισως προσπαθούν εμμέσως να μας πείσουν αλλά, δυστυχώς για μας, δεν το καταλαβαίνουμε, να μπούμε στο δικό τους club του εξευτελισμένου pound που με τη νυν ισοδυναμία του είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε τα ευρώ μας με pounds 1: 1 ώστε στη περίπτωση που το pound επανέλθει στην παλιά του ισοδυναμία (αυτοί ξέρουν από νομισματικά παιχνίδια) να είμαστε μαζί με αυτούς κερδισμένοι κατά 40%.

Διαφωνείτε; «Το Βήμα» δέχεται ευχαρίστως απαντήσεις, παρατηρήσεις και αντιρρήσεις.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk