Σε ύφεση βυθίζεται η Ελλάδα – «σήμα κινδύνου» εκπέμπει η αγορά

Στο κατώφλι της ύφεσης βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης 3% που κατάφερε να διατηρήσει ως και το τελευταίο τρίμηνο του 2008 όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μας έχει «φρενάρει» απότομα και πολύ σύντομα θα περάσει σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Οπως ανακοινώθηκε χθες οι βασικοί δείκτες για τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και την κατανάλωση βρέθηκαν «στο κόκκινο» από τον πρώτο μήνα του 2009. Οι επιχειρηματίες, οι έμποροι και οι κατασκευαστές εκμπέμπουν «σήμα κινδύνου» και ζητούν στήριξη από την πολιτεία για να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο. Οι πωλήσεις των μικρών εμπορικών καταστημάτων βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση», αρκετά καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο και ορατά πλέον είναι τα προβλήματα ακόμη και των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Η πρώτη μεγάλη συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων μετά την εμφάνιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης εκδηλώνεται την Πέμπτη με τη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με κεντρικό σύνθημα «δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση», οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επιχειρούν να προειδοποιήσουν κυβέρνηση και εργοδότες πως δεν θα ανεχθούν άλλες ανατροπές στην αγορά εργασίας, ούτε περαιτέρω επιβάρυνση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων.

Στο κατώφλι της ύφεσης βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης 3% που κατάφερε να διατηρήσει ως και το τελευταίο τρίμηνο του 2008 όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μας έχει «φρενάρει» απότομα και πολύ σύντομα θα περάσει σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Οπως ανακοινώθηκε χθες οι βασικοί δείκτες για τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και την κατανάλωση βρέθηκαν «στο κόκκινο» από τον
πρώτο μήνα του 2009. Οι επιχειρηματίες, οι έμποροι και οι κατασκευαστές εκμπέμπουν «σήμα κινδύνου» και ζητούν στήριξη από την πολιτεία για να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο. Οι πωλήσεις των μικρών εμπορικών καταστημάτων βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση», αρκετά καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο και ορατά πλέον είναι τα προβλήματα ακόμη και των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Η πρώτη μεγάλη συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων
μετά την εμφάνιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης εκδηλώνεται την Πέμπτη με τη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με κεντρικό σύνθημα «δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση», οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επιχειρούν να προειδοποιήσουν κυβέρνηση και εργοδότες πως δεν θα ανεχθούν άλλες ανατροπές στην αγορά εργασίας, ούτε περαιτέρω επιβάρυνση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων.

Κρίση – ανταγωνισμός απειλούν τον τουρισμό
Ανησυχία για μείωση κρατήσεων, εσόδων και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας
Υπό το καθεστώς της οικονομικής ύφεσης και του ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού θα βρεθεί το 2009 ο ελληνικός τουρισμός, με την τουριστική κίνηση να μειώνεται κατά τουλάχιστον 4,24% συνολικά και κατά 4,58% από τις παραδοσιακές αγορές, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στο πλέον αισιόδοξό του σενάριο, ενώ η πτώση στα έσοδα θα ξεπεράσει κατά οκτώ με δέκα ποσοστιαίες μονάδες τις αφίξεις. Η συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα θα έχει συνέπειες στην απασχόληση, αφού σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης «Διεθνής Οικονομική Κρίση και Τουρισμός», που συνέταξε το ΙΤΕΠ, μια μείωση των αφίξεων κατά 5%, 10% ή 15% θα οδηγήσει αντίστοιχα σε απώλεια 69.000, 96.000 και 144.000 θέσεων εργασίας για ολόκληρη την οικονομία. Απαραίτητη κρίνεται πλέον η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, ενώ προτείνεται και η μείωση των τελών αεροδρομίων, του κόστους της ακτοπλοΐας, αλλά και του συντελεστή ΦΠΑ στο επίπεδο των ανταγωνιστριών χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία).

«Το λιγότερο δύσκολη» χαρακτηρίζεται η περίοδος αυτή για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση από τη μείωση των προκρατήσεων όσο και από την έλλειψη ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Εξάλλου, ήδη από το 2008, με την αρνητική πορεία των αεροπορικών αφίξεων, η χώρα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Το 2009 όπως επισημαίνεται η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη μεταστροφή στην καταναλωτική συμπεριφορά και στις επιλογές των ευρωπαίων τουριστών υπέρ του εσωτερικού τουρισμού, των κοντινών προορισμών και κυρίως των τουριστικών αγορών χαμηλού κόστους.

Περισσότερο ευάλωτες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, αφού αντιμετωπίζουν μειωμένη ρευστότητα, αλλά και απροθυμία από πλευράς τραπεζών να τους χορηγήσουν δάνεια. Η κρίση όμως θα επηρεάσει και τον εσωτερικό τουρισμό εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος των Ελλήνων, αν και η δαπάνη που προκύπτει από αυτόν έχει συγκριτικά πολύ μικρότερη προστιθέμενη αξία, αφού δεν λειτουργεί ως υποκατάστατο του αλλοδαπού τουρισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk