Οι προσδοκίες για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε ευρώ

Θέμα ύψιστης προτεραιότητας ακόμη και σε περιόδους αναταραχής όπως η τρέχουσα χαρακτηρίζει το Ευρωσύστημα την περαιτέρω πρόοδο του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε ευρώ (Single Εuro Ρayments Αrea- SΕΡΑ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, ένας «SΕΡΑ μικρής κλίμακας», δηλαδή ένας SΕΡΑ μόνο για διασυνοριακές πληρωμές, δεν θεωρείται αποδεκτό αποτέλεσμα. «Λόγω της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής αναταραχήςολοένα και περισσότερες τράπεζες επικεντρώνονται εκ νέου στις υπηρεσίες λιανικής τους, πυρήνας …

Οι προσδοκίες για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε ευρώ | tovima.gr

Θέμα ύψιστης προτεραιότητας ακόμη και σε περιόδους αναταραχής όπως η τρέχουσα χαρακτηρίζει το Ευρωσύστημα την περαιτέρω πρόοδο του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε ευρώ (Single Εuro Ρayments Αrea- SΕΡΑ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, ένας «SΕΡΑ μικρής κλίμακας», δηλαδή ένας SΕΡΑ μόνο για διασυνοριακές πληρωμές, δεν θεωρείται αποδεκτό αποτέλεσμα. «Λόγω της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής αναταραχήςολοένα και περισσότερες τράπεζες επικεντρώνονται εκ νέου στις υπηρεσίες λιανικής τους, πυρήνας των οποίων είναι οι υπηρεσίες πληρωμών» επισημαίνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η πλήρης μετάπτωση στον SΕΡΑ «δεν είχε ποτέ τόση σημασία όσο σήμερα, καθώς αποτελεί τη βάση του μελλοντικού ευρωπαϊκού τομέα πληρωμών μικρής αξίας».

Το Ευρωσύστημα αναμένει από τους παρόχους SΕΡΑ, δηλαδή τις τράπεζες και τα ιδρύματα πληρωμών, να διασφαλίσουν τη λειτουργική ικανότητά τους για λήψη και αποστολή πληρωμών και να παρέχουν στους χρήστες μέσα SΕΡΑ αντίστοιχα με τα «εθνικά» μέσα πληρωμών σε ευρώ για λήψη και αποστολή εγχώριων και διασυνοριακών πληρωμών. Από την άλλη, από τις εταιρείες και τους φορείς δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και κεντρικών τραπεζών, το Ευρωσύστημα περιμένει να συμπεριλάβουν στις προσκλήσεις τους για υποβολή προσφορών μια αναφορά στα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών (Εuropean Ρayments Council – ΕΡC) για τον SΕΡΑ και στις προσδοκίες του Ευρωσυστήματος, καθώς και να χρησιμοποιούν παρόχους υπηρεσιών πληρωμών οι οποίοι τηρούν τους κανόνες και τις προσδοκίες για τον SΕΡΑ.

Από τις εμπορικές επιχειρήσεις περιμένει όταν αποδέχονται πληρωμές με κάρτα από τους πελάτες τους να εξετάζουν κατά πόσο τα σχήματα καρτών και οι φορείς αποδοχής συναλλαγών με κάρτα με τους οποίους είναι συμβεβλημένοι συμμορφώνονται με το πλαίσιο του SΕΡΑ για τις κάρτες και με τους όρους αναφοράς για τα σχήματα καρτών. Τέλος, το Ευρωσύστημα αναμένει από τους πελάτες των τραπεζών να ενημερωθούν σχετικά με τον κωδικό ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους και τον αντίστοιχο κωδικό ΒΙC της τράπεζάς τους. Η χρήση των κωδικών ΒΙC και ΙΒΑΝ για τη διενέργεια πληρωμών, όποτε οι κωδικοί αναγράφονται στα τιμολόγια, θα ευνοούσε την υιοθέτηση του SΕΡΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk