«Μαξιλάρι» ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ για την ΜΙG

Στα 112,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας της Μarfin Ιnvestment Group (ΜΙG) το 2008 έναντι 330,1 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση. Στην κερδοφορία του 2007 περιλαμβάνονται έκτακτα κέρδη ύψους 267,8 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την πώληση τραπεζικών συμμετοχών, ενώ στα αποτελέσματα του 2008 προσμετρούνται τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Την εξεταζόμενη περίοδο τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) ανήλθαν σε 326,8 εκατ.

Στα 112,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας της Μarfin Ιnvestment Group (ΜΙG) το 2008 έναντι 330,1 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση. Στην κερδοφορία του 2007 περιλαμβάνονται έκτακτα κέρδη ύψους 267,8 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την πώληση τραπεζικών συμμετοχών, ενώ στα αποτελέσματα του 2008 προσμετρούνται τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Την εξεταζόμενη περίοδο τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) ανήλθαν σε 326,8 εκατ. ευρώ έναντι 34,1 εκατ. ευρώ το 2007. Τα ίδια κεφάλαια έφθασαν στα 4,5 δισ. ευρώ και η ρευστότητα σε 1,51 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 19,8% του ενεργητικού του ομίλου. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η εσωτερική αξία της εταιρείας στις 31.12.2008 ήταν 5,45 ευρώ ανά μετοχή. Το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΜΙG τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα της επανεπένδυσής του σε μετοχές της εταιρείας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο αντιπρόεδρος της ΜΙG κ. Α.Βγενόπουλος τόνισε: «Ο όμιλός μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις δυσμενείς συνθήκες στη διεθνή αγορά. Ωστόσο μέσα από μια σταθερή στρατηγική, την πειθαρχημένη και αμυντική προσέγγιση που είχε ανακοινωθεί και εφαρμοστεί από τα τέλη του 2007, δημιουργήσαμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με σημαντικές επενδύσεις σε αμυντικούς τομείς και διατηρήσαμε ρευστότητα ώστε να προφυλαχθεί ο όμιλος κατά το δυνατόναπό εξωγενείς κραδασμούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό πλεονέκτημα της ΜΙG αποτελεί η επάρκεια των ρευστών διαθεσίμων τα οποία μπορούν να θεωρηθούν «δίχτυ ασφαλείας» σε ενδεχόμενη νέα επιδείνωση των συνθηκών αγοράς, αλλά και για την αξιοποίηση ευκαιριών που μπορούν να προκύψουν.

Για τη νέα χρονιά ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι «θα δοθεί έμφαση σε λειτουργικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες που εντάσσονται στη μακροπρόθεσμη πολιτική δημιουργίας αξίας για τους μετόχους», σημειώνοντας: «Ο κύριος στόχος των πρωτοβουλιών αυτών τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και επί μέρους εταιρειών, είναι η συγκράτηση του κόστους, η διατήρηση των εσόδων και η αύξηση του μεριδίου αγοράς στους τομείς που λειτουργούμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk