Δυσοίωνες προβλέψεις για τις εξαγωγές

«Αρση των αντικινήτρων που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις» ζήτησε χθες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη κατά τη διάρκεια της 14ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ενώ προηγουμένως ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είχε ανακοινώσει μέτρα για την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η κυρία Σακελλαρίδη, αφού προέβλεψε μείωση των εξαγωγών το 2009, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που δικαιούνται οι εξαγωγείς.

Δυσοίωνες  προβλέψεις για  τις εξαγωγές | tovima.gr

«Αρση των αντικινήτρων που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις» ζήτησε χθες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη κατά τη διάρκεια της 14ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ενώ προηγουμένως ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είχε ανακοινώσει μέτρα για την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η κυρία Σακελλαρίδη, αφού προέβλεψε μείωση των εξαγωγών το 2009, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που δικαιούνται οι εξαγωγείς. Παρά τις εκάστοτε ευνοϊκές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για την εντός 30 ημερών επιστροφή του 90% του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, στην πράξη δεν τηρούνται ποτέ οι προβλεπόμενες ημερομηνίες, με συνέπεια οι επιχειρήσεις, και κυρίως οι ΜΜΕ, να στερούνται σημαντικά κεφάλαια που τους είναι απαραίτητα να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και αναγκάζονται να προσφεύγουν στο τραπεζικό σύστημα με πολύ μεγάλο κόστος. Επίσης ζήτησε την αναστολή της εισφοράς του Ν. 128/75, όπως άλλωστε είχε γίνει και για τις τουριστικές επιχειρήσεις και την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ζήτησε επίσης κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους στις εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων υπέρ των γεωπόνων που διενεργούν φυτοϋγειονομικούς ελέγχους και ελέγχους ποιότητας- καταλληλότητας, ενώ ανέφερε και ότι «η συνεχιζόμενη από τις αρχές του 2008 δυσλειτουργία των λιμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ εξακολουθεί να επιβαρύνει υπέρμετρα το μεταφορικό κόστος των εξαγόμενων και εισαγόμενων προϊόντων, με τελικό αποτέλεσμα τη συσσώρευση τεράστιων ζημιών στις επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk