«Δεν θα αφήσουμε να καταρρεύσουν»

«Οδυνηρούς συμβιβασμούς» ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Αφού η κυβέρνηση Ομπάμα επέστρεψε ως ανεπαρκή τα σχέδια ανασυγκρότησης της General Motors και της Chrysler, που ζητούν κρατική ενίσχυση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά πλέον για «οδυνηρούς συμβιβασμούς» για την διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει την κατάρρευσή της.

Αφού η κυβέρνηση Ομπάμα επέστρεψε ως ανεπαρκή τα σχέδια ανασυγκρότησης της General Motors και της Chrysler, που ζητούν κρατική ενίσχυση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά πλέον για «οδυνηρούς συμβιβασμούς» για την διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει την κατάρρευσή της.

«Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε την αυτοκινητοβιομηχανία μας απλώς να εξαφανιστεί», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου όπου παρότρυνε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν σε συμβιβασμούς. Πάντως, επισήμανε, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται οι εταιρείες δεν θα έχουν στη διάθεσή τους «μία ατελείωτη ροή των χρημάτων των φορολογουμένων»

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία «ελεγχόμενη χρεοκοπία» μίας από τις δύο επιχειρήσεις –ή και των δύο– ώστε να «ανασυγκροτηθούν και να βγουν από την κρίση πιο ισχυρές».

Παρά ταύτα, στη General Motors θα διατεθεί αρκετό κεφάλαιο κίνησης για τις επόμενες 60 ημέρες αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει νέο σχέδιο ανασυγκρότησης.

«Δίνουμε στην GM την ευκαιρία να κάνει τις πολυαναμενόμενες αλλαγές και να βγει από την κρίση πιο ισχυρή και ανταγωνιστική», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η υπαγορευμένη από τον Λευκό Οίκο παράιτηση του διευθύνοντος συμβούλου της GM, του Ρικ Γουάγκονερ. Επρόκειτο για μία αναγνώριση ότι η GM χρειάζεται νέο προσανατολισμό, ανέφερε στη συνέντευξη ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αγοράσει και να διοικήσει την εταιρεία.

Ο αντικαταστάτης του Γουάγκονερ, Φριτζ Χεντερσον, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο χρεωκοπίας για την GM. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα» για την ανασυγκρότηση και πιθανόν την χρεωκοπία, δηλώνει αλλά προσθέτει ότι δεσμεύεται στην «επαεφεύρεση της GM».

Σε χειρότερη θέση η Chrysler, θα ενισχυθεί για τις επόμενες 30 ημέρες όσο θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τη ιταλική Fiat ενώ σε περίπτωση επιτυχίας της συμφωνίας για συγχώνευση η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενισχύσει το νέο σχήμα με 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι σήμερα οι παράγοντες της αυτοκινητοβιομηχανίας απέφευγαν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και θα προκαλούσε αύξηση της ανεργίας εν μέσω μίας δύσκολης φάσης της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέδεσε ευθέως την κρατική βοήθεια με την ανασυγκρότηση των εταιρειών.

Οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες –Ford, GM, Chrysler– έχουν ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας καθώς τα έσοδά τους έχουν μειωθεί δραματικά και αναγκάζονται να σπαταλούν τα αποθέματά τους σε ρευστό τα οποία εξαντλούνται ταχύτατα. Η GM είχε ζητήσει πάντως να μην λάβει όλη την βοήθεια που θα διέθετε η κυβέρνηση, τουλάχιστον για τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk