Οι προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η Συμμαχία μετά τους εορτασμούς για τα 60 χρόνια της

Το ΝΑΤΟ αναζητεί το μέλλον του στο Αφγανιστάν

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν το διήμερο 3-4 Απριλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας και στο Κελ της Γερμανίας θα πρέπει να βρουν την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στον συμβολισμό και στην ουσία. Μπορεί τα 60ά γενέθλια της Συμμαχίας να προσφέρουν ευκαιρία για εορτασμούς, το ΝΑΤΟ όμως βρίσκεται αντιμέτωπο με προκλήσεις δύσκολες που θα καθορίσουν όχι απλώς το μέλλον του αλλά «και τον λόγο της ύπαρξής του τον 21ο αιώνα» επισημαίνει προς «Το Βήμα» ευρωπαίος διπλωμάτης. Για να συμπληρώσει: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θα είναι: συμμαχία, μηχανισμός επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης κρίσεων,ένας μικρός ΟΗΕ ή απλώς ένα φόρουμ δημοκρατιών;». Ως αυτόνομο γεγονός στη σύνοδο θα κυριαρχήσει σίγουρα η επιστροφή της Γαλλίας στην ενιαία στρατιωτική δομή της Συμμαχίας έπειτα από 43 χρόνια. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί – «συν-οικοδεσπότης» της συνόδου μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ – έχει συνδέσει την επιστροφή αυτή με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφαλείας (ΕSDΡ) και την επαρκή αντιπροσώπευση της Γαλλίας στις νατοϊκές στρατιωτικές δομές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Παρίσι θα αναλάβει τη διοίκηση του Ενιαίου Στρατηγείου στη Λισαβόνα και της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού στο Νόρφολκ των ΗΠΑ. Αυτά είναι τα εύκολα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα δύσκολα αφορούν άλλα ζητήματα, τα οποία κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Υπάρχει κατ΄ αρχάς το ζήτημα του Αφγανιστάν, όπου όλοι αναμένουν τις προτάσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Στη σύνοδο θα υπάρξει και μια Διακήρυξη για το Αφγανιστάν. Πολύ σπουδαιότερη πάντως θα εί ναι η Διακήρυξη για τη Συμμαχική Ασφάλεια, η οποία θα αποτελέσει τον κατευθυντήριο μοχλό για την αναθεώρηση του Στρατηγικού Δόγματος (Strategic Concept) της Συμμαχίας. Αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως την επόμενη σύνοδο κορυφής το 2010. Τέλος, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η ασφάλεια στον ευρωπαϊκό χώρο θα απασχολήσουν ιδιαίτερα τους συμμάχους, έπειτα και από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν το διήμερο 3-4 Απριλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας και στο Κελ της Γερμανίας θα πρέπει να βρουν την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στον συμβολισμό και στην ουσία. Μπορεί τα 60ά γενέθλια της Συμμαχίας να προσφέρουν ευκαιρία για εορτασμούς, το ΝΑΤΟ όμως βρίσκεται αντιμέτωπο με προκλήσεις δύσκολες που θα καθορίσουν όχι απλώς το μέλλον του αλλά «και τον λόγο της ύπαρξής του τον 21ο αιώνα» επισημαίνει προς «Το Βήμα» ευρωπαίος διπλωμάτης. Για να συμπληρώσει: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θα είναι: συμμαχία, μηχανισμός επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης κρίσεων,ένας μικρός ΟΗΕ ή απλώς ένα φόρουμ δημοκρατιών;». Ως αυτόνομο γεγονός στη σύνοδο θα κυριαρχήσει σίγουρα η επιστροφή της Γαλλίας στην ενιαία στρατιωτική δομή της Συμμαχίας έπειτα από 43 χρόνια. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί – «συν-οικοδεσπότης» της συνόδου μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ – έχει συνδέσει την επιστροφή αυτή με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφαλείας (ΕSDΡ) και την επαρκή αντιπροσώπευση της Γαλλίας στις νατοϊκές στρατιωτικές δομές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Παρίσι θα αναλάβει τη διοίκηση του Ενιαίου Στρατηγείου στη Λισαβόνα και της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού στο Νόρφολκ των ΗΠΑ. Αυτά είναι τα εύκολα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα δύσκολα αφορούν άλλα ζητήματα, τα οποία κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Υπάρχει κατ΄ αρχάς το ζήτημα του Αφγανιστάν, όπου όλοι αναμένουν τις προτάσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Στη σύνοδο θα υπάρξει και μια Διακήρυξη για το Αφγανιστάν. Πολύ σπουδαιότερη πάντως θα είναι η Διακήρυξη για τη Συμμαχική Ασφάλεια, η οποία θα αποτελέσει τον κατευθυντήριο μοχλό για την αναθεώρηση του Στρατηγικού Δόγματος (Strategic Concept) της Συμμαχίας. Αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως την επόμενη σύνοδο κορυφής το 2010. Τέλος, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η ασφάλεια στον ευρωπαϊκό χώρο θα απασχολήσουν ιδιαίτερα τους συμμάχους, έπειτα και από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008.

Το Αφγανιστάν αποτελεί το επίκεντρο όλων των συζητήσεων στους κόλπους της Συμμαχίας. Σε πρόσφατη ενημέρωση ευρωπαίων δημοσιογράφων, στην οποία παρέστη και «Το Βήμα», ήταν σαφές ότι όλοι περιμένουν τους Αμερικανούς. «Δεν υπάρχει αμφιβολία» τονίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες «ότι οι Αμερικανοί θα έχουν το πάνω χέρι σε στρατιωτικό επίπεδο και θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν γενναία στα υπόλοιπα,είτε πρόκειται για οικονομική βοήθεια είτε για πρακτικά ζητήματα,όπως η εκπαίδευση στρατιωτών και αστυνομικών.Θα πρέπει να γίνει καταμερισμός εργασίας καθώς οι Ευρωπαίοι δεν σκοπεύουν να στείλουν άνδρες φοβούμενοι κυρίως το πολιτικό κόστος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία».

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπαινίχθη πρόσφατα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ο επόμενος αμερικανός πρεσβευτής στην Καμπούλ θα είναι ο αντιστράτηγος Καρλ Ικενμπερι , ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Η διεξαγωγή ασφαλών προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν αποτελεί τη μείζονα προτεραιότητα του ΝΑΤΟ. Η ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας (πρόσφατο δημοσίευμα των «Νew Υork Τimes» έκανε λόγο για αύξηση σε 400.000 των στρατιωτών και αστυνομικών), η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τον ΟΗΕ και άλλα κράτη ακόμη και εκτός Συμμαχίας (όπως η Αυστραλία) και η περιφερειακή προσέγγιση της σύγκρουσης ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση στο γειτονικό Πακιστάν, ορμητήριο πλέον των Ταλιμπάν, συμπληρώνουν το… τετράγωνο των προτεραιοτήτων. Η αλλαγή του Στρατηγικού Δόγματος συνιστά επίσης μείζονα προτεραιότητα. Νατοϊκοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι «το προηγούμενο κείμενο χρονολογείται από το 1999. Είναι πολύ ευρωκεντρικό,γραμμένο πριν από τη διεύρυνση και δεν ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις για το ΝΑΤΟ πέραν της περιοχής ευθύνης του». Η Διακήρυξη για τη Συμμαχική Ασφάλεια που θα υιοθετηθεί στη σύνοδο θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την επεξεργασία του νέου Δόγματος. Το σχετικό κείμενο βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αλλά «είναι μάλλον γενικόλογο», βεβαιώνουν έγκυρες πηγές. Τα βασικά σημεία του είναι: α) η επιβεβαίωση του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας, β) η αναφορά στις νέες απειλές (π.χ., ενεργειακή ασφάλεια), γ) το Αφγανιστάν και η ανάγκη «συνολικής στρατηγικής» (comprehensive approach) σε συνεργασία με άλλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς, δ) η ανάγκη για πιο αποτελεσματική ευρωπαϊκή άμυνα και ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ- ΕΕ, και ε) η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Διαφαίνεται πάντως μια ασυμφωνία στο πόσο προωθημένο θα είναι το νέο δόγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί, συνεπικουρούμενοι από τους Γάλλους και φυσικά τους Αμερικανούς, θα επιθυμούσαν ένα πιο «επαναστατικό» δόγμα που θα ξεφεύγει από τον ασφυκτικό ορισμό της συλλογικής άμυνας και θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις πέραν του ευρωπαϊκού χώρου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις χωρών όπως η Γερμανία, που θα προτιμούσαν μια πιο «εξελικτική» προσέγγιση, ενώ την ίδια στιγμή τα νέα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης επιμένουν ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην εδαφική άμυνα. Ωστόσο οι Αμερικανοί αλλά και οι Γερμανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να είναι πιο… χαλαροί στις εκφράσεις περί συλλογικής άμυνας και αλληλεγγύης, διότι επιθυμούν στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε θα λείψουν και τα μεγάλα λόγια περί περαιτέρω διεύρυνσης με Ουκρανία και Γεωργία που θα μπορούσαν να ερεθίσουν τη Μόσχα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk