Ανησυχητικά τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας για διπλασιασμό των κρατουμένων που θανατώθηκαν σε σχέση με το 2007

Επτά εκτελέσεις καθημερινά το 2008!

Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι το περασμένο έτος οι εκτελέσεις κρατουμένων σχεδόν διπλασιάστηκαν, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην κινεζική κυβέρνηση. Οι αποφάσεις για θανατική καταδίκη που εκδόθηκαν στην Κίνα για εγκλήματα που περιλαμβάνουν ακόμη και τη φοροδιαφυγή ή αρπαγές τσαντών αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκτελέσεων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 2.390 (1.252 εκτελέσεις περισσότερες σε σχέση με το 2007). Η συνέχιση του προγράμματος εκτελέσεων στην Κίνα μετά τη βραχύβια μείωση του αριθμού τους εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου συμπίπτει με μια παγκόσμια ανανέωση του ενδιαφέροντος για τις κρατικές εκτελέσεις.

Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι το περασμένο έτος οι εκτελέσεις κρατουμένων σχεδόν διπλασιάστηκαν, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην κινεζική κυβέρνηση. Οι αποφάσεις για θανατική καταδίκη που εκδόθηκαν στην Κίνα για εγκλήματα που περιλαμβάνουν ακόμη και τη φοροδιαφυγή ή αρπαγές τσαντών αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκτελέσεων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 2.390 (1.252 εκτελέσεις περισσότερες σε σχέση με το 2007). Η συνέχιση του προγράμματος εκτελέσεων στην Κίνα μετά τη βραχύβια μείωση του αριθμού τους εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου συμπίπτει με μια παγκόσμια ανανέωση του ενδιαφέροντος για τις κρατικές εκτελέσεις. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι το Ιράκ, που το περασμένο έτος εκτέλεσε 34 ανθρώπους, αυτόν τον χρόνο πρόκειται να θανατώσει 128 κρατουμένους σε ομάδες των 20, σύμφωνα με τις αναφορές.

Η Ιαπωνία εκτέλεσε τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων εδώ και 30 χρόνια, ενώ το Ιράν θανάτωσε οκτώ κρατουμένους οι οποίοι τη στιγμή της διάπραξης του αδικήματος ήταν κάτω των 18 ετών. Επίσης 8.864 κρατούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 52 χώρες. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιούν ότι τα εν λόγω μεγέθη- τα υψηλότερα των τελευταίων πέντε χρόνων- συνιστούν μια ανησυχητική ένδειξη της προθυμίας των κυβερνήσεων να καταδικάζουν σε θάνατο ανθρώπους παρά τη διεθνή κατακραυγή. Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Αϊρίν Καν είπε ότι τον περασμένο χρόνο εκτελούνταν κατά μέσον όρο επτά κρατούμενοι σε καθημερινό επίπεδο. Ωστόσο, επειδή σε μερικές χώρες οι κρατικές εκτελέσεις περιβάλλονται από μυστικότητα, τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν τον ελάχιστο αριθμό θανατώσεων. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, στην Κίνα ο αριθμός των εκτελέσεων πιθανότατα ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες. Η κυρία Καν είπε: «Η θανατική ποινή είναι η έσχατη απάνθρωπη και υποβιβαστική τιμωρία.Αποκεφαλισμοί, εκτελέσεις με ηλεκτροπληξία και θανατηφόρο ένεση,απαγχονισμοί,ο τυφεκισμός και ο λιθοβολισμός δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.Πρέπει να δοθεί τέλος». Η Κάθριν Ο΄Σι, εκπρόσωπος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Reprieve», είπε: «Είμαστε θορυβημένοι από τη δραματική αύξηση των εκτελέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τους βρετανούς πολίτες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε άλλες χώρες, συναντήσαμε αμέτρητες κακοδικίες- κυρίως κατά ανθρώπων που δεν είχαν τη δυνατότητα να επωμιστούν τα δικαστικά έξοδα. Ποιος ξέρει πόσοι αθώοι άνθρωποι υπομένουν αυτή τη μη αναστρέψιμη αδικία κάθε ημέρα;». Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε 13 χώρες ως «σκληροπυρηνικές» στο θέμα των εκτελέσεων, καθώς εφαρμόζουν τη μέθοδο κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτές είναι το Μπανγκλαντές, η Λευκορωσία, η Κίνα, η Ινδονησία, το Ιράν, η Ιαπωνία, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Υεμένη. Η Κίνα είναι η μία εκ των πέντε χωρών που ευθύνονται για το 93% των παγκόσμιων εκτελέσεων. Οι άλλες τέσσερις είναι το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Διεθνής Αμνηστία διεπίστωσε δύο περιπτώσεις χωρών που αντιστάθηκαν στη διεθνή τάση μείωσης του αριθμού των κρατών που εφαρμόζουν ακόμη τη θανατική ποινή. Η Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις στην Καραϊβική πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση στη χώρα εδώ και πέντε χρόνια, ενώ η Λιβερία άρχισε να εφαρμόζει τη θανατική ποινή και σε περιπτώσεις αδικημάτων που αφορούν ληστείες, τρομοκρατία και πειρατεία. Η κυρία Καν σημείωσε: «Τα καλά νέα είναι ότι η μέθοδος των εκτελέσεων εφαρμόζεται από έναν μικρό αριθμό κρατών.Τα κακά νέα είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να καταδικάζονται σε θάνατο σε εκείνα τα κράτη που δεν έχουν ακόμη καταργήσει την ποινή του θανάτου».

Ποινή θανάτου ακόμη και για φοροδιαφυγή

Κατηγορούμενος για εμπόριο ναρκωτικών σε δίκη στην κινεζική επαρχία Γιουνάν τον περασμένο Ιούνιο

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ κατά της θανατικής ποινής επικεντρώνεται στην Κίνα, όπου τον περασμένο χρόνο εκτελέστηκαν 1.718 άνθρωποι, ενώ το 2007 μόλις 470. Η χώρα πριν από δέκα χρόνια αναθεώρησε την ποινική νομοθεσία της, ορίζοντας τα 68 κακουργήματα που επισείουν την «εσχάτη των ποινών». Αν και η αναθεωρημένη νομοθεσία κατήργησε την ποινή του θανάτου για τις μικροκλοπές, μεγάλος αριθμός μη βίαιων οικονομικών αδικημάτων εξακολουθούν να βρίσκονται στη «μαύρη λίστα». Αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, πολύτιμων μετάλλων και άγριας ζωής, την παραχάραξη νομισμάτων και τη φοροδιαφυγή. Οι κινεζικές αρχές αλυσοδένουν τα χέρια και τα πόδια των τροφίμων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, παρά τους διεθνείς κανόνες για τη μεταχείριση των κρατουμένων οι οποίοι απαγορεύουν τη χρήση αλυσίδων και σίδερων ως δεσμών. Κινέζοι δικηγόροι αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου μεταφέρονται στα κρατητήρια για ανάκριση αλυσοδεμένοι. Επιπλέον η Κίνα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εκτελέσεις δεν τελούνται δημοσίως, οι τυφεκισμοί κρατουμένων μέσα στις φυλακές ολοένα αυξάνονται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk