ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τι απαντά ο κ. Γ. Σουφλιάς

Από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή σχετικά με δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής στο «Βήμα».Στην επιστολή του ο υπουργός αναφέρει: Δημοσίευμα της 22.3.2009 της εφημερίδας σας φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα κόπηκε στο περιβάλλον». Πέραν του ότι ακόμα και από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δεν προκύπτει τίποτα τέτοιο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού τα τελευταία 5 χρόνια για πρώτη φορά η χώρα μας έχει αποκτήσει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική.

Τι απαντά ο κ. Γ. Σουφλιάς | tovima.gr

Από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή σχετικά με δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής στο «Βήμα».Στην επιστολή του ο υπουργός αναφέρει:

Δημοσίευμα της 22.3.2009 της εφημερίδας σας φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα κόπηκε στο περιβάλλον». Πέραν του ότι ακόμα και από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δεν προκύπτει τίποτα τέτοιο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού τα τελευταία 5 χρόνια για πρώτη φορά η χώρα μας έχει αποκτήσει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Στα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, θα ήθελα να απαντήσω τα εξής:

1) Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που ανακοινώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2008, για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των μόλις τεσσάρων χωρών που βρίσκονται ήδη μέσα στον στόχο του Κιότο, μαζί με τη Σουηδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και κυρίως η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των μόλις τεσσάρων χωρών που θα πετύχουν τον στόχο του Κιότο ως το 2012 με το πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζουν, δηλαδή χωρίς να λάβουν πρόσθετα μέτρα, μαζί με τη Σουηδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεπώς η χώρα μας – η οποία εκπέμπει το 2 τοις χιλίοις των αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως- όχι μόνο δεν «κόπηκε στο περιβάλλον», αλλά σύμφωνα με τον πλέον έγκυρο Οργανισμό βρίσκεται στην πρωτοπορία των κρατών για το μεγαλύτερο οικουμενικό πρόβλημα, την κλιματική αλλαγή.

2) Η έκδοση «Σήματα 2009» στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, δεν αποτιμά την κατάσταση του περιβάλλοντος σε κάθε χώρα, αλλά δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα περιβαλλοντικών πιέσεων και προβλημάτων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα αναφέρεται σε τέσσερα παραδείγματα, χωρίς κανένα αρνητικό σχόλιο. Σχετικά με την υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα σε περιοχή της Κρήτης, αναφέρεται σε ένα γεγονός που απασχολεί όλα τα κράτη-μέλη του νότιου τμήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημειώνεται μάλιστα ότι για την επίλυση του προβλήματος, προβλέπεται η ενίσχυση του φράγματος της Φανερωμένης.

3) Σχετικά με το θέμα της λειψυδρίας, στην έκθεση γίνεται μια γενική αναφορά στη μείωση των αποθεμάτων νερού της Νότιας Ευρώπης παράλληλα με την αύξηση του θερμοκρασιών. Η μοναδική αναφορά στη χώρα μας γίνεται με αφορμή τη λειψυδρία στην Κύπρο και την αποστολή νερού από την Ελλάδα προς κάλυψη των αναγκών της Κύπρου το περασμένο καλοκαίρι. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι δεν υπάρχει «ουδεμία βελτίωση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας» στη χώρα μας. Αντιθέτως, στην Αθήνα η κατάσταση είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, ενώ προχωρούμε σε έργα υδρεύσεων κυρίως σε τουριστικές περιοχές με έλλειψη νερού, όπως η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

4) Οσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, που απασχολεί όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου, σημειώνουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εκπονήσει ειδικά σχέδια για όλες τις ελληνικές πόλεις και έχει εκπονήσει και εφαρμόζει την Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk