Η κυβερνητική κρίση στην Πράγα θα καθυστερήσει την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας

Η αποτυχημένη προεδρία της Τσεχίας

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ σημασία και τη σπουδαιότητα της Συνθήκης της Λισαβόνας καταδεικνύει η κυβερνητική κρίση στην Πράγα η οποία ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, μεσούσης της τσεχικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Αν η Συνθήκη είχε τεθεί σε εφαρμογή από καιρό, όπως υπολόγιζαν οι συντάκτες της,η Ευρώπη δεν θα είχε ανάγκη καμία προεδρία και κανέναν ευρωσκεπτικιστή πολιτικό που ανάγει τα συμπλέγματά του σε μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα.Αν οι Ιρλανδοί δεν είχαν απορρίψει τη Συνθήκη,η ΕΕ θα είχε σήμερα έναν σταθερό πρόεδρο και θα είχε γλιτώσει από τις εκ περιτροπής προεδρίες που δημιουργούν μια αίσθηση αστάθειας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα,αφού αλλάζουν κάθε εξάμηνο.

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ σημασία και τη σπουδαιότητα της Συνθήκης της Λισαβόνας καταδεικνύει η κυβερνητική κρίση στην Πράγα η οποία ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, μεσούσης της τσεχικής
προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Αν η Συνθήκη είχε τεθεί σε εφαρμογή από καιρό, όπως υπολόγιζαν οι συντάκτες της,η Ευρώπη δεν θα είχε ανάγκη καμία προεδρία και κανέναν ευρωσκεπτικιστή πολιτικό που ανάγει τα συμπλέγματά του σε μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα.Αν
οι Ιρλανδοί δεν είχαν απορρίψει τη Συνθήκη,η ΕΕ θα είχε σήμερα έναν σταθερό πρόεδρο και θα είχε γλιτώσει από τις εκ περιτροπής προεδρίες που δημιουργούν μια αίσθηση αστάθειας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα,αφού αλλάζουν κάθε εξάμηνο.

Η Ευρώπη είναι σήμερα αρκετά ισχυρή για να μην επηρεάζεται από τις κυβερνητικές κρίσεις κάποιων μελών της, αλλά η κυβερνητική κρίση στην Τσεχία σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση και τη θεσμική εκκρεμότητα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας φθάνουν για να δημιουργήσουν ένα μείγμα, αν όχι εκρηκτικό, τουλάχιστον αρκετά ανησυχητικό για την πορεία της ΕΕ. Και ενώ η Τσεχία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές- κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο-, η κυβερνητική κρίση θα καθυστερήσει την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, αφού οι Τσέχοι μαζί με τους Ιρλανδούς, τους Πολωνούς και τους Γερμανούς είναι οι τέσσερις ευρωπαϊκοί λαοί που δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμη τις υποχρεώσεις τους με τον νέο ευρωπαϊκό Καταστατικό Χάρτη. Η επικύρωση από τη Γερμανία και την Πολωνία είναι μάλλον τυπικό θέμα, αλλά στις δύο άλλες χώρες κάθε άλλο. Στην Ιρλανδία θα διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα- ο ακριβής χρόνος δεν έχει προσδιοριστεί-, ενώ στην Τσεχία εκκρεμεί η ψήφιση από τη Γερουσία (η Βουλή την ενέκρινε τον περασμένο μήνα) και η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους. Εναν πρόεδρο που έχει παρομοιάσει την ΕΕ με τη Σοβιετική Ενωση και που δεν κρύβει τον απροσχημάτιστο ευρωσκεπτικισμό του.

Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης
Η κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας απώλεσε την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη και ο πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ υπέβαλε την παραίτησή του δύο ημέρες αργότερα στον πρόεδρο Κλάους, ο οποίος τον παρακάλεσε να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός μέχρις ότου επιλέξει κάποιον άλλον- ενδεχομένως τον ίδιο – για να κυβερνήσει ως τη λήξη της ευρωπαϊκής προεδρίας στις 30 Ιουνίου. Αν και προέρχονται από το ίδιο κόμμα, οι δύο πολιτικοί ηγέτες έχουν διαφωνήσει για το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας τους, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου ρήξη σε επίπεδο κορυφής. Η πρόταση δυσπιστίας η οποία πυροδότησε την ένταση υποβλήθηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, με αφορμή παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης. Το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στα χέρια του Κλάους, ο οποίος αν θέλει μπορεί να καθυστερήσει την επικύρωση της Συνθήκης και μαζί ολόκληρη τη διαδικασία της εφαρμογής της από τις αρχές του 2010, όπως είναι το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αρκεί επτά τσέχοι γερουσιαστές του κόμματος του Τοπολάνεκ να αλλάξουν γνώμη για να μπλοκάρουν την επικύρωση της Συνθήκης από τη Γερουσία.

Εκεί λοιπόν που ανησυχούσαμε για τη στάση των Ιρλανδών, τώρα μπαίνουν στη μέση και οι Τσέχοι. Από την πλευρά της η ιρλανδική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι οι συζητήσεις για τις εγγυήσεις που ζητεί το Δουβλίνο από τη νέα Συνθήκη θα καθυστερήσουν ώσπου να ξεκαθαρίσει με ποιον θα μιλάει εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε, ως όφειλε, τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην επιτρέψουν στις εσωτερικές πολιτικές έριδες να επηρεάσουν την πορεία επικύρωσης της Συνθήκης.

Ολα αυτά συμβαίνουν λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και τη λήξη της θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με άλλα λόγια, σε μια μεταβατική περίοδο, η οποία βρίσκει την ΕΕ με μια αδύναμη προεδρία, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις προβλέψεις πολλών παρατηρητών οι οποίοι περίμεναν ότι κάτι θα πήγαινε στραβά με τους Τσέχους. Από τις ατυχείς παρατηρήσεις του τσέχου υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ για το Μεσανατολικό ως την τελευταία γκάφα του πρωθυπουργού Τοπολάνεκ, ο οπoίος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράστηκε απαξιωτικά για τα οικονομικά μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης, η τσεχική προεδρία εμφανίζεται ανήμπορη να χειριστεί με διπλωματικό τρόπο τις «καυτές πατάτες» της επικαιρότητας και δικαιώνει όλους εκείνους που επιμένουν ότι η προεδρία χρειάζεται κότσια που μόνο οι μεγάλες ή οι έμπειρες χώρες διαθέτουν. Είναι αλήθεια ότι η τσεχική προεδρία ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς: την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα και την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας- Ουκρανίας για το ενεργειακό. Δύο ζητήματα για γερούς παίκτες, που απαιτούσαν μια ανάλογα ισχυρή προεδρία. Ας αναλογιστούμε την περυσινή κρίση στον Καύκασο και τον ρόλο που έπαιξε η γαλλική προεδρία και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τις δύσκολες εκείνες ώρες για να καταλάβουμε τη διαφορά.

Η συνάντηση με τον Ομπάμα
Το αστείο είναι ότι ο τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ σε λίγες ημέρες θα υποδεχτεί στην Πράγα- μαζί με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες- τον Μπαράκ Ομπάμα και θα μιλήσει για λογαριασμό ολόκληρης της ΕΕ, ενώ στο εσωτερικό της χώρας του είναι αποδυναμωμένος εξαιτίας της έντονης αμφισβήτησης που έχει δεχτεί στο κοινοβούλιο από την αντιπολίτευση. Ο ίδιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη Σύνοδο του G20 στο Λονδίνο για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τις παραμονές της συνάντησής του με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, ο Τοπολάνεκ κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην περιμένουν πολλά από τον Ομπάμα «ο οποίος δεν είναι Μεσσίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Οι επιθέσεις του στη νέα ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εξηγούνται ίσως από την αγωνία του να προχωρήσει το πρόγραμμα της εγκατάστασης των αμερικανικών ραντάρ στο έδαφος της χώρας του, φοβούμενος μήπως ο Ομπάμα κάνει πίσω και ματαιώσει την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη. Από το πρόγραμμα εξαρτώνται πολλά και προσοδοφόρα συμβόλαια και το ενδιαφέρον από πλευράς τσεχικής κυβέρνησης είναι μεγάλο. Βέβαιον θεωρείται πάντως ότι το θέμα θα το χειριστεί η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές.

Η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη
ΤΟ ΜΟΝΟ παρήγορο στην περίπτωση της Τσεχίας είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει την κρίση με καλύτερους όρους απ΄ ό,τι οι περισσότερες πρώην ανατολικές χώρες. Η οικονομία της είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν άλλων γειτονικών χωρών και υποφέρει κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών.Στην Ουγγαρία,για παράδειγμα,η κυβέρνηση κατέρρευσε λόγω της αδυναμίας της να πείσει για την αναγκαιότητα των μέτρων που υποδεικνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Στη Λετονία- ένα ακόμη νέο μέλος της ΕΕ- έχει παραλύσει το σύμπαν και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.Οσον αφορά τη Ρουμανία, το νεότερο μαζί με τη Βουλγαρία μέλος της ΕΕ, αναγκάστηκε να δανειστεί 20 δισ.ευρώ για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk