? Απώλεια εισοδήματος, κίνδυνος ανεργίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την έξαρση της βίας, την εγκληματικότητα και την απειλή των απελπισμένων λαθρομεταναστών

ΦΟΒΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑΜε την ανασφάλεια στον κρόταφο

Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ και ο φόβος μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε κυρίαρχο θέμα της ελληνικής κοινωνίας. Οι πολίτες δέχονται επίθεση από παντού: απώλεια εισοδήματος, απειλή ανεργίας και απολύσεις, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας και την ανάδυση προβλημάτων τα οποία έμπαιναν κάτω από το χαλί, όπως αυτό των λαθρομεταναστών. Χρόνια προβλήματα και ατέλειες του συστήματος απειλούν να γίνουν γάγγραινα καθώς τίθενται υπό αμφισβήτηση δεδομένα που θεωρούνταν απαραβίαστα: εργατική νομοθεσία, σταθερό εισόδημα, συντάξεις. Βουλευτές του ΠαΣοΚ κατήγγειλαν ότι γίνονται κατασχέσεις σπιτιών ακόμη και για οφειλές 300-500 ευρώ! Παράλληλα υποχωρούν παραδοσιακές ευαισθησίες, με κάθε βιτρίνα που σπάει, με κάθε σφαίρα που φεύγει από πιστόλι ληστών, με κάθε τρομοκρατικό χτύπημα. Η πλειοψηφία των πολιτών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θεωρεί μεγαλύτερο πρόβλημα την εγκληματικότητα από την οικονομική κρίση. Ζητεί αυστηρή αστυνόμευση, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και απέλαση των λαθρομεταναστών.

Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ και ο φόβος μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε κυρίαρχο θέμα της ελληνικής κοινωνίας. Οι πολίτες δέχονται επίθεση από παντού: απώλεια εισοδήματος, απειλή ανεργίας και απολύσεις, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας και την
ανάδυση προβλημάτων τα οποία έμπαιναν κάτω από το χαλί, όπως αυτό των λαθρομεταναστών. Χρόνια προβλήματα και ατέλειες του συστήματος απειλούν να γίνουν γάγγραινα καθώς τίθενται υπό αμφισβήτηση δεδομένα που θεωρούνταν απαραβίαστα: εργατική νομοθεσία, σταθερό εισόδημα, συντάξεις. Βουλευτές του ΠαΣοΚ κατήγγειλαν ότι γίνονται κατασχέσεις σπιτιών ακόμη και για οφειλές 300-500 ευρώ! Παράλληλα υποχωρούν
παραδοσιακές ευαισθησίες, με κάθε βιτρίνα που σπάει, με κάθε σφαίρα που φεύγει από πιστόλι ληστών, με κάθε τρομοκρατικό χτύπημα. Η πλειοψηφία των πολιτών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θεωρεί μεγαλύτερο πρόβλημα την εγκληματικότητα από την οικονομική κρίση. Ζητεί αυστηρή αστυνόμευση, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και απέλαση των λαθρομεταναστών.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, μολονότι αναγνωρίζουν ότι η οικονομική και η κοινωνική ασφάλεια θα βαρύνουν αποφασιστικά στην επόμενη αναμέτρηση και προετοιμάζονται να δώσουν μεγάλη μάχη για την κατάκτηση του κέντρου ( «το ΠαΣοΚ δεν είναι επαναστατικό κόμμα αλλά και η ΝΔ δεν είναι ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα,έχει σαφή κοινωνική ατζέντα» σχολίαζε σημαίνων παράγοντας της κυβερνητικής παράταξης), αντιμετωπίζουν μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις. Π.χ., στο ζήτημα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων περίσσεψε η ανησυχία των εργαζομένων έπειτα από τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες ότι προτιμά να περικοπούν οι μισθοί παρά να βάλουν λουκέτο οι επιχειρήσεις. Αυτή είναι και η γραμμή των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες στο ερώτημα «απασχόληση ή εισόδημα;» επιλέγουν την απασχόληση.

Οι αρμόδιοι υπουργοί όμως αποφεύγουν να εξηγήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν εκβιαστικά διλήμματα των επιχειρηματιών προς τους εργαζομένους «συναινείτε σε περικοπές ή απολύεστε». Στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κρίση εκδηλώνεται πιο έντονα, ήταν ελάχιστοι οι εργαζόμενοι που αρνήθηκαν την περικοπή στις ώρες εργασίας, άρα και στον μισθό τους. Το ΠαΣοΚ, από την άλλη πλευρά, το οποίο τροποποίησε το 1998 προηγούμενο νόμο του κ. Κ.Μητσοτάκη και έδωσε το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να περικόπτουν τις αμοιβές σε περιόδους κρίσης, θέτοντας ως ασφαλιστική δικλίδα τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου- ο όρος αυτός καταργήθηκε με μεταγενέστερη τροπολογία του κ. Π. Παναγιωτόπουλου -, δεν τάσσεται κατά του μέτρου. Αναγνωρίζει την έκταση της κρίσης, επισημαίνει όμως ότι πρέπει να υπάρξει κυβερνητικός έλεγχος ώστε να μη γίνεται καταστρατήγηση του νόμου και χρησιμοποιείται η κρίση ως άλλοθι από κερδοφόρες επιχειρήσεις. Κλίμα ανασφάλειας δημιούργησαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και στις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και η ανακοίνωση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανομένους στο Δημόσιο.

Το ΠαΣοΚ, όπως εκτιμούν κεντρικά στελέχη του, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στον ρεαλισμό και στη διαφαινόμενη κοινωνική αναταραχή. Ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ.Παπακωνσταντίνου έχει εντάξει στο καθημερινό του λεξιλόγιο τις λέξεις «ανασφάλεια» (της κοινωνίας) και «αναξιοπιστία» (της κυβέρνησης). «Το κρίσιμο ερώτημα για τον πολίτη είναι “ποιος θα με προστατεύσει καλύτερα”» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με την ΕΕ.Πιάστηκε επανειλημμένως να λέει ψέματα για την οικονομία και αυτό το πληρώνουμε.Μια νέα κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών» .

Το ΠαΣοΚ θα επενδύσει πολύ στο κλίμα της γενικευμένης ανασφάλειας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για μια σειρά ζητήματα, από το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης ως τις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα (θα παρουσιαστούν σε μεγάλη εκδήλωση για το κοινωνικό κράτος προς τις αρχές Μαΐου) και ευρισκόμενο δίπλα στους εργαζομένους σε χώρους εργασίας και σε κινητοποιήσεις. Μεγάλη σημασία δίνει στις διαβουλεύσεις με φορείς ώστε να διαμορφώσει συναινέσεις γύρω από τις προτάσεις του, ενώ θεωρεί σημαντική την ενίσχυση της οικονομίας μέσα από δημόσιες επενδύσεις, την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ κτλ. Το ερώτημα που διατυπώνεται, τουλάχιστον ώσπου να εξειδικεύσει τις προτάσεις του, είναι με ποιον τρόπο και ποιους μηχανισμούς θα υλοποιήσει όσα υπόσχεται.

Η οικονομική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με τη δράση των κουκουλοφόρων, τις αιματηρές ληστείες και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη μιλούν για δύο όψεις της πραγματικότητας: Από πάνω, λένε, σαρώνει ο άνεμος της κρίσης και από κάτω αθέατοι στρόβιλοι απειλούν να μετατραπούν σε κοινωνικές εκρήξεις για ασήμαντες αφορμές. Ο φόβος για τη ζωή και την περιουσία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με σπασμωδικά και κατασταλτικού χαρακτήρα μέτρα: αύξηση της αστυνόμευσης, μονάδες ταχείας επέμβασης και κάμερες.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για «νέες μορφές εγκληματικότητας» και θεωρούν ότι «η εγκληματικότητα θα είναι θέμα της προεκλογικής ατζέντας,όχι όμως πάνω από την οικονομική κρίση». Αδυνατούν ωστόσο να αντιμετωπίσουν τη διάλυση της ΕΛ.ΑΣ. και τις βαθύτερες αιτίες, κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές, που προκαλούν την έκρηξη του εγκλήματος. Το ΠαΣοΚ ασκεί κριτική για την αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι λαμβάνει επικοινωνιακά μέτρα και ότι σύρεται από τον ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ κατηγορεί και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αξιοποιούν τη δράση των κουκουλοφόρων προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού στον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είδε την (αριστερή ή αριστερίστικη, όπως πιστεύει μερίδα στελεχών του) πολιτική του να θάβεται στα συντρίμμια των επεισοδίων του Δεκεμβρίου, διαμαρτύρεται για την ένταση των μέτρων καταστολής. Η κοινωνία γίνεται πιο συντηρητική, η Ελλάδα φοβάται. Το ερώτημα είναι αν το πολιτικό σύστημα θα της επιτρέψει και να ελπίζει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk